Катарските власти и организаторите на световното първенство по футбол през 2022-а година обещаха на гостите на страната достъпна продажба на алкохол за всички фенове. Те ще използват и круизни кораби, за да гарантират доброто настроение на над милион души, които се очаква да посетят страната по време на едномесечния турнир.

Насел Ал Хатер, изпълнителен директор на организационния комитет, обеща също така свободен достъп за фенове от Бахрейн, Саудитска Арабаия, ОАЕ и Египет.

"Катар е консервативна, скромна страна и алкохолът не е част от нашата култура. Гостоприемството обаче е. Ще се постараем да осигурим на гостите на световното първенство лесен достъп до алкохол на места, различни от традиционните", заяви Ал Хатер.

До момента ФИФА и организаторите не са обявили дали алкохолът ще бъде достъпен във фензоните и на стадионите. Самите катарци обаче обясниха, че първата крачка към осигуряването на комфорт за феновете ще бъде намаляването на цените на алкохола. И това е логично, след като половин литър бира в момента се продава за около 15 долара.

"В момента дискутираме проблема с цените на алкохола. Наясно сме, че има проблем в това отношение", добави Ал Хатер.

Към днешна дата алкохолът в Катар е разрешен само в някои хотели и туристите нямат право на внос. Да бъдеш пиян на публично място пък се смята за крайно недопустимо. Футболните фенове обаче обичат да пият цял ден преди мач и рано или късно на консервативните катарци ще им се наложи да станат свидетели на много невиждани до момента гледки.

"Не мисля, че има кой знае какви рискове, стига да намерим правилната формула. Трябва да намерим деликатен начин да се справяме с антисоциалното поведение. Надяваме се да намерим средно положение между категорично забранените неща тук и приемливите за английските фенове", продължи той.

Ал Хатер добави, че хомосексуалистите няма от какво да се боят в страната, в която това по принцип е категорично забранено.

"Публичните прояви не се гледат с добро око тук, но това важи не само за хомосексуализма. Искам да уверя феновете от всеки пол и сексуална ориентация, религия или раса, че Катар ще бъде една от най-безопасните и сигурни държави за тях. Всички те са добре дошли тук", добави Ал Хатер.

Въпреки че не вижда високи рискове за хулигански прояви, Ал Хатер увери, че очаква някакво напрежение, когато в страната гостуват фенове на цели 32 отбора и те са събрани в малки пространства. Точно заради това властите ще предлагат круизни кораби и селища за феновете.