Холандия официално се класира на Евро 2020, въпреки че не успя да победи Северна Ирландия като гост – 0:0.

Кръг преди края обаче "лалетата" имат три точки повече от днешния си съперник и благодарение на по-добрите показатели в директните двубои няма как да бъдат изместени от 2-то място. Едноличен лидер излезе Германия след победа над Беларус.

Срещата в Белфаст не беше от най-интересните, но можеше да има съвсем друг развой, ако през първото полувреме Стивън Дейвис беше вкарал дузпата за Северна Ирландия. Иначе през всички 90 минути Холандия имаше превъзходство, но така и не успя да преодолее добре подредената защита на домакините. 


Първото опасно положение беше на сметката на гостите. След четвърт час игра Райън Бабел получи диагонално подаване, напредна и шутира в средата на вратата. Бейли Пийкок-Фаръл обаче беше заел добра позиция и улови без проблеми.

В следващите минути "лалетата" продължиха да натискат, но не можеха да намерят пролуки през добре подредената защита на Северна Ирландия. В 29-ата минута пред Бабел се откри нова добра възможност да открие резултата, но ударът му мина встрани от дясната греда.

В 31-ата минута беше най-напеченият момент за първото полувреме. Жоел Велтман игра с ръка в наказателното поле и домакините получиха дузпа. Стивън Дейвис пое отговорността да застане зад топката, но изстрелът му профуча много над напречната греда и резултатът остана 0:0!

До края на частта шут на Дейли Блинд не попадна в целта. След почивката Холандия продължи да диктува събитията на терена. В 52-ата минута Дави Прьопер нацели съперник, а малко по-късно вратарят на домакините отново спаси удар на Бабел.

В следващите минути Северна Ирландия се защитаваше с минимум шест души, а в 78-ата статистиката показваше 74% владеене на топката за Холандия. Опасните положения обаче бяха рядкост и до този момент домакините нито един път не бяха стреляли точно към вратата на Яспер Силесен.

В края Северна Ирландия се опита да вкара така нужния гол, но не стигна до него и мачът завърши 0:0.