Петкратният носител на Златната топка Кристиано Роналдо е съвсем близо до световния рекорд на иранеца Али Даеи за най-много голове за национални отбори.

Португалската звезда вече има 99 попадения за родината си и се нуждае още от 11, за да излезе на върха в престижната класация. Това безспорно ще е забележително постижение и свидетелства за способностите на Роналдо.

Изследване на Givemesport.com хвърля повече светлина върху головата машина Кристиано. То не е направено с цел да се омаловажи задаващия се рекорд.

На португалския ас му отнеха 12 години, за да наниже 55 точни удара за иберийците, а за последните 4 г. има 44 гола. Но само погледнете съперниците, на които е вкарал след Евро 2016:

 

- четири гола срещу Андора
- един срещу Фарьорските о-ви
- два срещу Латвия
- два срещу Унгария
- един срещу Швеция
- два срещу Латвия
- един срещу Русия
- един срещу Нова Зеландия
- три срещу Фарьорските о-ви
- един срещу Андора
- два срещу Египет
- три срещу Испания
- един срещу Мароко
- три срещу Швейцария
- един срещу Сърбия
- четири срещу Литва
- един срещу Люксембург
- един срещу Украйна
- три срещу Литва
- един срещу Люксембург

Хеттрикът срещу Испания беше невероятен. И дойде на най-голямата сцена, световно първенство. Но след последния шампионат на Стария континент, 23 от попаденията му бяха срещу Люксембург, Фарьорските о-ви, Нова Зеландия, Литва, Андора и Латвия. Съответно, тези нации са класирани на 96-о, 110-о, 121-во, 132-о, 136-о и 143-то място в ранглистата на ФИФА.

От 99-те попадения на Кристиано, само 7 са на Мондиали. Той е участвал на тях 4 пъти, но никога не се е разписвал във фазата на директните елиминации. Представя се по-добре на европейските първенства, където е наказвал съперниците 9 пъти и дели лидерската позиция с Мишел Платини.

Но как се представя Роналдо срещу топ нациите? В 24 мача срещу осемте световни шампиони: Бразилия, Италия, Германия, Уругвай, Англия, Аржентина, Франция и Испания, има 4 гола. 29% от попаденията му за Португалия са срещу съперници от топ 50, а за сравнение процентите на Лео Меси при този показател са 82.