Специалната комисия към Световната антидопингова агенция (УАДА) препоръча Русия да бъде извадена от всички международни състезания за срок от четири години.

Комисията също така предлага на Изпълкома на антидопинговата централа да забрани на руски чиновници и представители на държавния апарат да заемат постове в управляващите комитети и съвети на всички международни спортни федерации, които са подписали Кодекса на УАДА, както и да им забрани да присъстват на зимни и летни Олимпийски и Параолимпийски игри, в това число и младежки, на световни първенства, както и на всякакви други големи международни турнири.

Комисията също така препоръчва цялото ръководство на Руския олимпийски комитет и на Параолимпийския комитет на страната, включително и членовете на Изпълкома, да не бъдат допускани до големи международни форуми за срока на наказанието.

Руските спортисти, треньори и членове на отборите, могат да получат разрешение за участие в международни състезания като неутрални атлети, но само ако успеят да докажат несъпричастност към нарушенията в Московската антидопингова лаборатория и по-точно, ако имената на спортистите не са включени в списъка на председателя на комисията на УАДА Ричард МакЛарън за допинга в руския спорт.

Освен това те трябва да докажат, че в базата данни на московската антидопингова лаборатория няма никакви компрометиращи и съмнителни сведения за тях и няма манипулации на резултатите им. Комисията предлага и да се забрани издигането на руския национален флаг на всички международни спортни състезания по време на санкцията.

Друга препоръка е на Русия да бъде забранено да организира всякакви международни съревнования, а получените вече домакинства на спортни мероприятия да бъдат дадени на други страни, като единствено изключение може да се направи в случаите, в които това е невъзможно юридически и практически.

Изпълкомът на УАДА ще вземе решение във връзка с препоръките на заседание на 9 декември.

Причина за предложенията за наказания станаха сериозните несъответствия и липсващи резултати в предоставената база данни от Московската антидопингова лаборатория през януари, което беше едно от задължителните условия за премахване на санкцията на Руската антидопингова агенция.

Комисията на УАДА обяви, че тестовете на стотици руски спортисти с положителни проби да били премахнати или манипулирани.

Решението може да окаже сериозно влияние върху предстоящото през следващото лято Европейско първенство по футбол. Санкт Петербург трябва да приеме три срещи от груповата фаза на континенталния шампионат и един четвъртфинал, а билети са тях вече са продадени преди жребия за Евро 2020 в събота.

Има вариант руският град да бъде заменен от Стокхолм (Швеция).

Санкт Петербург също така наскоро беше определен за домакин на финала на Шампионската лига през 2021 година.