“Здравето на феновете, футболистите и другите служители са нашият приоритет номер 1 и поради това УЕФА предложи редица опции, за да може футболният сезон да бъде завършен успешно”, обяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, след като потвърди, че Евро 2020 се отлага за лятото на 2021 година.

Днес европейската футболна организация проведе среща с всички 55 членки на организацията и представители на Европейската клубна асоциация, европейските първенства и ФИФПро, след която бе решено Европейското първенство да се проведе в периода 11 юни – 11 юли 2021.

“Важно е, че като управляващ орган на европейския футбол, УЕФА бе водеща в този процес и направи най-голямата жертва. Преместването на Евро 2020 идва при голяма цена за УЕФА, но ние ще направим всичко възможно, за да осигурим продължаване на жизненоважното финансиране за детско-юношески футбол, женски футбол и развитието на играта за 55-те страни. Взехме това решение за доброто на европейския футбол”, коментира Чеферин.

От УЕФА също така обявиха, че предстои да се вземе решение за датите на провеждане на Шампионската лига, Лига Европа и другите клубни и национални турнири под егидата на футболната централа.

“Искам да благодаря на Алехандро Домингес и КОНМЕБОЛ, че се съгласиха да преместят Копа Америка за следващото лято, което означава, че първенствата и клубовете ще минимални проблеми със заетостта на играчите си това лято. Искам също така да благодаря на президента на ФИФА Джани Инфантино, който ни увери, че ФИФА ще направи всичко нужно, за да може новият календар да проработи”, допълни Чеферин.

“Изправен преди тази криза, футболът показа най-добрата си страна и демонстрира откритост, солидарност и толерантност”, завърши той.