Галерия

Неймар

Неймар

Сигурно малцина хора са чували името Пит де Висер. Но влиянието му върху футбола за последните 30 години е неоспоримо. 

През 70-те и 80-те години на миналия век, той управлява няколко холандски клуба, но силата му в друга област.

Всички му се възхищават заради скаутските умения. 85-годишният мъж е считан за най-големия разузнавач във футбола за всички времена.

"Виждам всичко, което един играч прави добре. Виждам и грешките", казва Де Висер.

Той има методи на работа, които е разработил сам. Те му помагат да има набито око. Класира футболистите по умения, поглед върху играта, физика, манталитет и характер.

Едно от първите му големи открития е бразилската легенда Роналдо. Забелязва го по време на пътуване в Бразилия и оказва влияние за трансфера му в ПСВ Айндховен.

"Исках да стана скаут заради такива като него. Беше феноменален. Беше бърз с топка в крака, дриблираше. Имаше всички данни да стане звезда", казва Де Висер.

Той е отговорен и за най-успешния период на Челси във Висшата лига. Започва да работи с Роман Абрамович малко, след като руснакът купува клуба.

"Кевин де Бройне е мое откритие. Още при първото му докосване се влюбих в него. Преминаването му през съперника, визията, левият, десният крак, няма значение кой, от всички лъхаше на класа. Оценката му е почти 10, а аз никога не давам 10", разказва Де Висер.

Въпреки че Жозе Моуриньо не споделяше същата непреклонна оценка за Де Бройне, Специалния не крие уважението си към скаута.

"Желанието му да знае всичко за играчите от цял свят е безценно", хвали го португалецът.

На 85 години, Де Висер още не мисли за отказване. "Обичам футбола и няма да спирам".

Но кои други известни играчи е открил Де Висер? Разгледайте част от тях в прикачената ни галерия