Френско-германският политик Даниел Кон-Бендит* изрази мнение, че пандемията с коронавируса ще срине сериозно цените на големите футболни звезди.

Той даде пример със световния шампион то ПСЖ Килиан Мбапе, който е свързван с Реал Мадрид и Ливърпул. Медиите спекулират, че трансферната сума може да бъде рекордна в историята и до достигне цели 300 милиона евро. 

Според политика от европейския парламент обаче, стойността на Килиан ще падне до едва 40 милиона евро.

"Кризата ще изчисти ирационалността на професионалния спорт. Все едно е имало атомна атака и сега всичко трябва да се постои отново из основи. Утре Мбапе ще струва най-много 35-40 милиона евро, а не 200 милиона евро", заяви Кон-Бендит пред Ouest France.

"И кой ще може да го купи? Ще има регулации. Ще бъде необходимо да се намалят заплатите. Това е реорганизация, която ще мине не само през заплатите на играчите, но и с промяна на имиджовите права. Трябва да прекъснем системата на агентите, които правят бизнес."

"В дългосрочен план това ще бъде нещо положително. Малко повече равенство и трезвеност ще бъде добър старт. Футболистите няма да играят по-зле, ако им се плаща по-малко", добави политикът.


* От 1994 година Кон-Бендит е избиран за евродепутат както в Германия, така и във Франция, а през 2004 – 2014 година е съпредседател на парламентарната група на "Зелените - Европейски свободен алианс".