Ситуацията с коронавируса в Беларус се усложнява с всеки изминал ден. Цифрите вече са други, но до 18 април в страната бяха регистрирани 4779 случая на заразени и 45 починали. Това обаче не попречи за провеждането на 5-ия кръг на Висшата лига през уикенда.

И не може да се каже, че мачовете се провеждат в атмосфера на страх. Рух дори реши да зарадва новопоявилите се фенове на тима в чужбина. На мача срещу ФК Минск (1:0) за първи път в историята на беларуския футбол бе използвана технология за показване на картината на 360 градуса.

Изглежда наистина интересно. Общата аудитория на предаването обаче все още е малка - около 3 хиляди души. Зрителите бяха от Бразилия, Англия и Шотландия. Точно за това разчита спортният директор на Рух Сергей Присажнюк.

А на стадиона присъства и друг, не по-малко важен зрител - президентът на беларуската футболна федерация (АБФФ) Владимир Базанов. Това не е първият път, когато той показва с личен пример, че коронавирусът не е толкова страшен. Вярно, той беше в отделна ложа без непознати. Освен него мачът беше посетена от 311 души - доста приличен брой за настоящата ситуация…

Интересно изявление направи Алис Бакай от шампиона от Динамо Брест. Албанският полузащитник даде интервю пред портала supersport.al, в което обясни при какви условия местната федерация ще вземе решение да прекрати първенството.

„Не ни остава нищо друго. Федерацията реши да се играе и ние ще играем. Футболист, който не иска да излезе на терена, може да прекрати договора си с клуба и да напусне. От федерацията казаха, че ако играч бъде заразен с коронавирус, първенството ще бъде спряно”, заяви 32-годишният халф.

Футболистите от Динамо пристигнаха за мача срещу Витебск (0:1) със самолет, след като обикновено пътуват с автобус, при това няколко часа преди началния сигнал. По пътя към стадиона и на самата арена, преди да започне мачът, те не свалиха маските си. По трибуните имаше 287 зрители.

Като се има предвид, че в региона има неблагоприятна ситуация и броят на заразените е голям, за което преди това говориха служители, това е много добър показател. Зрителите обаче станаха свидетели на емоционален финал. В 73-ата минута Кики от гостите бе изгонен за втори жълт картон, в 85-ата го последва съотборникът му Хачериди, а от отсъдената дузпа Никулаеску (87) донесе успеха за Витебск. Явно нещо не е наред с шампионите, които в момента са 10-и.

 Дмитрий ЗИМИН „Спорт Експрес”