Пандемията с коронавируса е на път да преобрази изцяло световния футбол, който беше тръгнал по много опасен път с бомбастичните трансфери за над 100 милиона евро.

Според куп експерти рекордната покупка на Неймар от 222 милиона евро (от Барселона в ПСЖ през лятото на 2017 година) дълго време ще остане на върха в класациите и дори ще дойдат времена, в които сумата ще граничи с фантастиката, пише "Стандарт".

Нещо повече - говори се, че най-скъпият футболсит в момента Килиян Мбапе ще струва 35-40 милиона евро! При побожение, че нападателят сега се котира на около 250 милиона...

В момента грандовете търпят огромни финансови загуби, защото не отчитат никакви приходи от телевизионни права, продажба на билети или фенски артикули. Заплатите на играчи и персонал обаче се плащат и сега. Това е доста голяма финансова тежест за клубовете.

Колкото по-дълго време продължава извънредното положение заради разпространението на заразата, толкова повече клубовете ще губят от своята финансова мощ, защото при "нормализирането" на живота те ще трябва да компенсират загубите си.

Едно е сигурно: дори най-богатите клубове няма да правят излишни бомбастични трансфери в близко бъдеще. Напълно е реално и много от планираните скъпи трансфери преди началото на епидемията, това лято изобщо да не се осъществят.

Пример за това е да кажем интересът на Ливърпул към германския национал Тимо Вернер. Този трансфер се считаше за сигурен, но за момента никой не може да каже дали това би станало факт. А зи за много други.

Има един положителен ефект. Световната икономическа и психологическа криза поне ще ликвидира финансовата лудост, в която беше изпаднал футболът. и тя поставяше под въпрос неговото съществуване въобще.