Голям европейски мач е донесъл COVID-19 в България. Това заявиха от Националния оперативен щаб на традиционния си брифинг.

Те не назоваха за коя среща става въпрос, но потвърдиха, че се е играла в Испания. На нея е присъствал мъж от Бургас, който се е заразил, а впоследствие семейството му и приятели също са дали положителни тестове. Има и още един футболен мач, който е причината коронавируса да стигне до Бургас.

"Има два печални резултата от два футболни мача, които се знаят даже кои са. Оттам тръгнаха сериозни бумове. Не се интересувам от футбол, но заради работата ми сега се поинтересувах. Става дума за мач в Италия и един испански – с ясно проследими вериги, че чак стигнаха до България", заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Доц. д-р Ангел Кунчев поясни: "Да, става дума за испански мач. Човек от Бургас, който присъства на него, се прибра в България, беше с положителен тест. Изследвахме и неговите контакти – и те бяха положителни", каза той.

Но срещите едва ли са единственият преносител на COVID-19, тъй като наши сънародници редовно пътуваха до Италия и Испания, когато това беше разрешено.