Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че Евро 2020 ще премине по план през следващото лято и разкри намеренията за подобрен план за „Финансовия феърплей“.

„Не мисля, че този вирус ще продължи вечно. Мисля, че ще отмине по-рано, отколкото мнозина си мислят“, коментира Чеферин в интервю за „The Guardian“.

„Това е сериозна ситуация, но сега тя започва да утихва и ние сме по-предпазливи. Знаем повече за вируса и като цяло съм оптимист. Не ми харесва тази апокалиптична гледна точка, че трябва да изчакаме втора или трета вълна или дори пета вълна...“

„Готови сме и следваме препоръките на властите, но аз съм абсолютно сигурен, че добрият стар футбол с фенове ще се върне съвсем скоро.“

Шефът на УЕФА разкри, че може да видим някои изменения в правилата за финансовия феърплей.

„Ако правилата не се спазват, те винаги ще бъдат санкционирани, но разбира се, ние мислим как да подобрим регулациите си. Ако е необходимо, ще се се приспособим към новото време. Това няма да се случи много скоро, но мислим да подобрим правилата. Обмисляме и някакъв вид „луксозен данък“, ако е възможно. Има много идеи, но повярвайте ми, през тези трудни моменти спряхме да мислим повече или по-малко за промени, които ще се случат в бъдеще. Сега трябва да насочим кораба си към правилния курс и сме близо до това. След това, когато нещата се успокоят, ще се върнем към старите задачи“, добави той, цитиран от Фокус.

Що се отнася до заплатите на играчите, Чеферин „не смята футболистите за алчни“, но посочи възможни промени след финансовата криза в европейския футбол.

„Не мисля, че играчите са алчни. Пазарът определя цената. Но сега да видим дали реакцията на пазара на тази криза означава, че цените ще намалеят. Възможно е цените да паднат, но не мисля, че е честно да се каже, че играчите са алчни. Футболът е голяма индустрия и футболистите носят много приходи. Футболът е голяма индустрия, която плаща огромни данъци. Футболистите носят много приходи за играта. Футболистите също плащат огромни данъци, така че не мисля, че правилната дума е алчност. Клубовете трябва да бъдат по-мъдри, защото пазарът решава как да се движат цените“, каза още Александър Чеферин.