Изненадите в Шампионската лига са на път да приключат, след като Пари Сен Жермен срази РБ Лайпциг с 3:0 на стадион "Луш" в Лисабон и стигна до финала. Там те ще срещнат победителя от двубоя Байерн – Лион. 

Това ще е първо участие за парижани в битката за най-престижния трофей в Европа и за разлика от 1995-а, когато загубиха от Милан в предишния си полуфинал в турнира, този път бяха повече от категорични. 

Хората на Томас Тухел имаха сериозно предимство до почивката, когато вкараха два от головете си и това ги постави в отлична позиция. След това можеха да вкарат и още, а героят бе Анхел ди Мария с попадение и 2 асистенции. Лайпциг също имаше шансове, но така и не успя да стигне до гол. Въпреки това германците отпаднаха след впечатляващо представяне. 


Френският тим оправда ролята си на фаворит и натисна още от началото, а германците показваха неочаквани нерви с някои неточни действия. 

Парижани започнаха да създават напрежение и в 6-ата минута Неймар бе изведен на отлична позиция от Мбапе, бразилецът бе сам срещу вратаря и стигна пръв до топката като стреля покрай него, но тя облиза гредата и излезе в аут. 

Малко по-късно французите вкараха, благодарение на добавка от Мбапе, но попадението правилно бе отменено заради игра с ръка на Неймар. Лайпциг отговори с точен удар на Сабицер, но за Серхио Рико нямаше проблеми. 

В 13-ата минута логичното се случи. ПСЖ спечели свободен удар отляво на наказателното поле, Ди Мария центрира отлично, а Маркиньос се измъкна и засече в мрежата с глава от близко разстояние. Така ПСЖ се разписа в 34-и пореден мач от турнира. 

Парижани продължиха да играят по-добре и в 17-ата минута Кампъл сбърка, като предаде притежанието на Мбапе, който взаимодейства с Ди Мария и след това стреля, но Гулаши направи отлично спасяване. Ако имаше гол обаче, той вероятно нямаше да бъде зачетен, заради тънка засада. 

В следващите минути не се стигна до много сериозни ситуации, но ПСЖ запазваше контрола, а германският състав трудно успяваше да организира добри нападения. Все пак в 25-ата минута Поулсен не успя да стреля точно след центриране на Олмо. 

В 35-ата минута Неймар почти изненада вратаря на съперника Гулаши от свободен удар, след като забеляза, че не е заел добра позиция и очаква центриране, но за радост на германския тим топката срещна гредата. 

Малко преди почивката обаче, френският шампион увеличи аванса си напълно заслужено. Парижани пресираха противника при изнасянето на топката, вратарят Гулаши подаде лошо, пасът му бе пресечен от Паредес, който подаде към Неймар, който технично отклони зад себе си, където бе Ди Мария и той от чиста позиция вкара втория гол за своя тим. 

Само минута след това Неймар пропусна да вкара и трети гола, когато изведен от Мбапе стреля по земя покрай целта. Така или иначе обаче, преднината на ПСЖ бе солидна и заслужена. 

В началото на второто полувреме Юлиан Нагелсман очаквано направи 2 смени и появилия се от пейката Емил Форсберг стреля от двайсетина метра в 52-ата минута, но над вратата. 

В 56-ата минута всичко приключи. Мукиеле се подхлъзна и загуби топката встари от наказателното поле, Ди Мария веднага подаде към Бернат, който останал сам пред вратата, реализира с глава. Попадението бе проверено от ВАР за засада и нарушение, но бе напълно редовно. 

След това двубоят се доиграваше, но ПСЖ продължи да търси голове. Мбапе отклони малко встрани след подаване на Ди Мария, преди в 72-ата минута изведен в наказателното поле да стреля в тялото на Гулаши. Секунди след това вратарят се справи и с далечен удар на Паредес. 

За Лайпциг Анхелиньо накара Рико да спасява силния му шут, а след получилото се разбъркване германците пак неуспяха да вкарат. Техният вратар Гулаши продължи да има много работа и в 80-ата минута спаси удари на Ди Мария и Паредес. В 87-ата минута и Неймар пропусна, не успявайки да засече подаване на Сарабия, но така или иначе победата на ПСЖ бе достатъчно убедителна и категорична. 

РБ Лайпциг – Пари Сен Жермен    0:3

0:1 Маркиньос 13
0:2 Ди Мария 42
0:3 Бернат 56

РБ Лайпциг: Гулаши, Клостерман, Упамекано, Мукиеле, Лаймер (62 Халстенберг), Кампъл (64 Адамс), Сабицер, Анхелиньо, Олмо (46 Форсберг), Нкунку (46 Шик), Поулсен

ПСЖ: Рико, Керер, Т. Силва, Кимпембе, Бернат, Ерера, Маркиньос, Паредес, Ди Мария (87 Сарабия), Мбапе (86 Чупо-Мотинг), Неймар