Осем отбора от португалския елит смениха треньорите си по време на лятната пауза, но със сигурност най-забележителната промяна е в Бенфика. Орлите от Лисабон изпуснаха титлата през 2019/20 за сметка на големия враг Порто и сега ще се опитат да се върнат на върха. За целта те похарчиха най-много на трансферния пазар и назначиха наставника, който ги изведе до два финала в Лига Европа (2013, 2014) - Жорже Жезуш.

Опитният специалист за последно бе в Южна Америка, където спечели Копа Либертадорес (2019) и титлата в Бразилия (2019) начело на Фламенго. Това ще бъде вторият му престой на стадион "Луш". По време на първия, който продължи в периода 2009-2015, Жезуш покори три пъти върха в Португалия (2010, 2014 и 2015). Сега надеждите са да стори същото и за тази цел бяха инвестирани 80 милиона евро за нови попълнения. 38 от тях бяха платени на Гремио и Коринтианс за крилата Евертон и Педриньо. В предни позиции пък клубът се подсили с централните нападатели Дарвин Нунес (21-годишен уругваец) и Лука Валдшмид (24-годишен германец). За тях Бенфика плати 39 милиона евро. Още три милиона пък бяха дадени на Флуминензе за десния бек Жилберто.

Платените 24 милиона за Нунес са нов рекорд за най-скъп входящ трансфер в историята на португалската лига. Преди да се насочат към него, орлите от "Луш" се провалиха в опитите си да вземат Единсон Кавани (за последно в ПСЖ) или Мариано Диас (Реал М). Предишната най-голяма сума, плащана за футболист в страната, бе през 2015-а, когато пак Бенфика пръсна общо 22 милиона за Раул Хименес (сега в Уулвърхемптън).

Новият рекордьор Нунес за последно игра във втородивизионния испански Алмерия, където отбеляза 16 гола, а преди това направи име с родния си Пенярол в Уругвай.

На фона на Бенфика останалите водещи отбори бяха сравнително кротки на пазара. Порто купи 20-годишния нападател Еванилсон от Бразилия за 7,5 милиона евро. Наред с това обаче драконите осъществиха една от най-доходоносните продажби в цялата си история. Те взеха 40 млн. евро от Уулвърхемптън за 18-годишния нападател Фабио Силва. За същата сума драконите продадоха Хълк и Фалкао в миналото, а за повече са пласирали само Хамес Родригес, Еляким Мангала и Едер Милитао.

Освен това Силва стана седмият най-скъп тийнейджър в историята. В първия кръг на новото първенство Порто е домакин на Брага, а Бенфика има наглед тежко гостуване на Фамаликао.

Материал на в-к "Тема спорт"