ФИФА ще се опита да промени част от своите правила, с които ще се опита да ограничи комисионните на футболните агенти, които те получават при почти всеки трансфер. Разбира се, това би ударило много сериозно върху мениджъри като Мино Райола и Жорже Мендеш, които прибират колосални суми.

Твърди се, че Райола е спечелил цели 49 млн. евро за трансфера на Пол Погба от "Ювентус" в "Манчестър Юнайтед". Мендеш пък е смятан за най-големия в бранша. Агентът на Кристиано Роналдо е получил над 90 млн. евро през 2018 година, съобщава авторитетното издание Forbes.

Това най-вероятно са единични случаи, но е ясно, че системата при трансферите не е регламентирана.

„Европейският съюз от години ни казват, че трябва да изчистим системата за трансфери. За всеки играч трябва да се знае кой е вашият агент, кой е клубът, какво се плаща и на кого. Системата трябва да бъде прозрачна. В противен случай всеки си мисли, че нещо се случва”, коментира президентът на ФИФА Джани Инфантино, цитиран от Монитор.

В момента се готви проект по темата, който мнозина обаче смятат, че е „срещу агентите”. 

„Това не е проект срещу агентите, за тях. Ние искаме да работим с тях”, коментира юридическият директор на ФИФА Емилио Гарсия Силверо.

От ФИФА смятат, че всички средства трябва да преминават през Световната футболна централа, а процентът, който агентите прибират да бъде не по-голям от 3% от годишната заплата на продадения футболист и максимум 10% от трансферанта сума.