Решение относно това дали ще бъде променено четиригодишното наказание на Русия извън спорта заради финансиран от държавата допинг ще бъде взето до края на годината, заявиха от Спортния арбитражен съд (КАС).

Четиридневно изслушване между Международната антидопингова агенция (УАДА) и Руската антидопингова агенция (РУСАДА) завърши след разговори на тайно място. То стана факт след решението на УАДА миналата година да обяви РУСАДА за несъстоятелна, след като Руската агенция бе обвинена в манипулирането на данни от Московската антидопингова лаборатория. Забраната означаваше, че Русия ще пропусне изместените Игри в Токио догодина, както и Мондиал 2022 в Катар и Зимната олимпиада в Пекин през същата година.

„Предвид ограниченията в пътуванията и санитарните мерки заради пандемията от коронавирус, изслушването се проведе в смесен формат, като повечето от участниците се включиха чрез видео връзка. Арбитражният панел сега ще вземе решение по случая. Докато бъде трудно за прогнозиране колко точно ще отнеме този процес, страните ще бъдат запознати с решението до края на годината“, се казва в изявление на КАС.

„УАДА е доволна от начина, по който представи нашия случай и сега очакваме решението на панела. Както на всеки друг етап, ние следваме процеса във връзка с несъстоятелността на РУСАДА, продължавайки да се справяме ефективно с този сложен проблем“, каза президентът на УАДА Витолд Банка. /БГНЕС