Президентът на африканския футбол Ахмад Ахмад бе наказан от ФИФА за пет години заради корупция, съобщиха от Международната футболна федерация.

Ахмад, родом от Мадагаскар, е президент на Африканската футболна конфедерация (КАФ) от март 2017-а, като беше кандидат за преизбиране на поста през 2021, когато ФИФА му наложи забрана заради „проблеми при управлението“.

В своето изявление, ФИФА казва, че Ахмад е „нарушил дълга си на лоялност, предлагал е подаръци и други облаги, злоупотребявал е с финанси и своята позиция като президент на КАФ“. В добавка, Ахмад е глобен с 200 000 швейцарски франка от ФИФА за нарушенията си, които са свързани с „организацията и финансирането на поклонението на Умра до Мека“ и участието му в работата на КАФ със спортна компания за оборудване.

60-годишният, който миналата седмица се оттегли от поста за 20 дни, след като даде положителна проба за коронавирус, може да обжалва наказанието „извън всички спортни мероприятия“ пред Спортния арбитражен съд (КАС).

През април 2019 той бе обвинен в серия от нарушения от бившето ръководно лице в КАС Амр Фахми, който информира ФИФА в писмо, че Ахмад е плащал подкупи на ръководители, използвал лично финанси на КАФ и посягал сексуално на служители във федерацията.

Два месеца по-късно той бе арестуван в Париж, докато присъствал на Конгрес на ФИФА преди Световното първенство за жени миналата година като част от разследване за корупция, но бе освободен ден по-късно без повдигнати обвинения. Кандидатурата на Ахмад да остане президент на КАФ щеше да срещне предизвикателство в лицето на Аугустин Сенгор, президентът на Сенегалската футболна федерация.

Мавританецът Ахмад Яхия, котдивоарецът Жак Анума и южноафриканският милиардер Патрис Мотсепе също подадоха кандидатурите си. Миналия месец забраната извън футбола, наложена на бившия главен вицепрезидент на КАФ Квеси Нянтаки за нарушаване на правилата на ФИФА за подкупи и корупция, бе намалена на 15 години.

Нянтаки се оттегли и от поста си вицепрезидент на КАФ и президент на Ганайската футболна федерация преди две години, след като бе тайно заснет да приеме подкуп на стойност 65 000 долара от журналисти, позирайки като бизнесмен, който искал да инвестира в ганайския футбол.

Ръководното лице се съгласил и на измислена от журналисти спонсорска сделка. Те казали на Нянтаки, че споразумението е щяло да генерира милиони долари за ганайския футбол в компания, която той ръководел. /БГНЕС