Над 1 милион души ще искат да се сбогуват с легендата на аржентинския футбол Диего Марадона, прогнозира местното правителство.

Вчера героят от Мондиал 1986 почина на 60 години от инфаркт, след като се възстановяваше добре от операция на мозъка.

В столицата Буенос Айрес властите решиха да осветят редица сгради и паметници в града с цветовете на националното знаме в знак на траур за бившия играч и треньор на националния отбор по футбол.

Един от основните символи на града, обелискът, е оцветен в синьо и бяло. Според пресслужбата на Министерството на обществените пространства на столицата, осветлението е включено и в близост до планетариума, историческата сграда на администрацията и редица паметници и ще продължи и през трите дни на траур, обявени официално.

В Аржентина вече работят усилено по организацията на погребението на Марадона. Възможно е сбогуването с легендата да продължи няколко дни заради пандемията с коронавирус.

Церемонията ще се състои в президентския дворец Каса Росада. Властите все още не са обявили по кое време правителствената сграда ще отвори вратите за опечалените. За последно сбогуването в Каса Росада се проведе преди десет години, когато почина бившият президент на Аржентина Нестор Кирхнер.

Галерия