Селекционерът на Португалия Фернандо Сантош заяви, че тимът няма да подценява съперниците си в световните квалификации по футбол, въпреки че е отявлен фаворит за класиране на първенството в Катар в компанията на Люксембург, Сърбия, Ирландия и Азербайджан.

В сряда европейските шампиони приемат азерите в първия си мач от квалификациите, а двубоят ще се играе на неутрален терен в Торино заради ограниченията в някои страни за пътуване до Португалия.

"От основополагащо значение е да вярваме в мечтата, че можем да спечелим световното първенство. Но ако само мечтаем, може да се събудим в истински кошмар", заяви Сантош, който през 2016 година изведе Португалия до първа титла на европейско първенство. През 2019 година тимът спечели и първото издание на Лигата на нациите.

"Португалия има качествата, възможностите и организацията да се бори за победа във всеки един турнир, така че трябва да сме сигурни, че ще участваме в него. Би било ужасяваща грешка, ако решим, че мястото ни на световното първенство е гарантирано. Играчите винаги имат огромна мотивация, когато играят за Португалия и на това ниво няма как да е иначе. Предстоят ни осем мача и всеки един от тях ще бъде като финал за нас", обясни Сантош.

След мача с Азербайджан в сряда Португалия гостува на Сърбия в събота, а после приема и отбора на Люксембург.

„Разбираме, че сме фаворит срещу Азербайджан, но ако не сме фокусирани и не подходим с нужното уважение, може да не успеем да покажем качествата си на терена и това да ни създаде проблеми. На теория това трябва да е лесен мач за нас, но точките се печелят с игра на терена", завърши Сантош.