Редовният гол на Кристиано Роналдо в световната квалификация между Сърбия и Португалия в събота, който не беше признат, щеше да бъде зачетен, ако двете федерации се бяха разбрали да използват технологията на голлинията, обявиха официално от УЕФА в понеделник.

При резултат 2:2 в последната трета минута на добавеното време капитанът на Португалия Роналдо изпрати топката към вратата на сърбите. Тя премина с малко голлинията, както се видя на повторенията, преди да бъде изчистена от сръбски бранител.

Главният съдия Дани Макели от Нидерландия и помощниците му не видяха това и оставиха играта да продължи, а липсата както на технология на голлинията, така и Видео асистент рефер (ВАР), превърна решението на Маккели в едно от най-скандалните във футбола в последните години.

От УЕФА побързаха да си измият ръцете и прехвърлиха вината за гафа върху двете национални федерации.

"Решението за използване на технология на голлинията в квалификациите в зона Европа зависи изцяло от федерацията, която е домакин на съответния мач", съобщиха от централата.

"Ако федерацията домакин планира използването ѝ, тя трябва да получи писмено разрешение за това от федерацията на отбора-гост", уточниха от европейската асоциация.

Съдията Дани Макели даде интервю пред португалския вестник "А Бола", в което поднесе извиненията си на старши треньора на Португалия Фернандо Сантош и другите членове на тима на "мореплавателите".

"Всичко, което мога да кажа, е, че съжалявам и че се извинявам на треньора и на тима за случилото се. Като съдийски екип ние винаги се опитваме да работим по най-добрия начин, за да вземаме правилните решения. Когато влезем в новините по причини като тази, това не ни прави никак щастливи", каза Макели.

Още след края на мача в Белград старши треньорът на португалците Сантош нападна УЕФА и заяви, че е недопустимо на мач от такова ниво да не се използва системата ВАР. От УЕФА още в неделя обявиха, че заради пандемията е нямало как да инсталират системата навреме за квалификациите.