Южноамериканската футболна конфедерация КОНМЕБОЛ отхвърли молбата на Колумбия за отлагането на тазгодишното издание на Копа Америка, на което страната е съдомакин с Аржентина.

Двубоите, които трябваше да се проведат на територията на Колумбия в надпреварата между 13 юни и 10 юли, ще бъдат преместени в Аржентина, обявиха от централата, обяснявайки, че е „невъзможно“ турнирът да бъде изместен за ноември, както помолиха от властите в Богота.

В изявлението се цитират „причини, свързани с международния календар и логистиката на турнира“. Колумбия се намира в центъра на улични протести и социално напрежение, което доведе до 42 смъртни случая.

Заразените с коронавирус също се увеличиха в последните седмици. Големи и в някои случаи изпълнени с насилие антиправителствени демонстрации се провеждат в Богота, Меделин и Кали – градове, където по програма трябва да се състоят срещи от Копа Америка.

На 13 май двубой от Копа Либертадорес в Баранкия бе прекъсван пет пъти, след като облаци от сълзотворен газ, използван срещу демонстрантите извън стадиона, застраши здравето на играчите.

В Аржентина, президентът Алберто Фернандес каза по-рано, че страната ще бъде готова да приеме изцяло мачовете, ако Колумбия се откаже от домакинство. Но държавата в момента преминава през най-тежката фаза от пандемията от коронавирус. Снощи Фернандес обяви, че Аржентина ще бъде в тотален локдаун за девет дни в опит да контролира разпространението на вируса.

Турнирът Копа Америка, който е южноамериканският еквивалент на европейското първенство, трябваше да се проведе миналата година, но бе отложен с 12 месеца поради глобалната пандемия. Две страни гости – Австралия и Катар, се оттеглиха от турнира през февруари поради сблъсък с дати за световни квалификации.