Катар ще допуска само напълно ваксинирани хора срещу коронавирус на Световното първенство догодина, съобщи министър-председателят на страната.

Държавата от Арабския полуостров преговаря за един милион дози в случай, че има спад на имунизациите в глобален мащаб. Катар ще бъде домакин на Мондиала между 21 ноември и 18 декември, 2022, и президентът на Международната футболна централа (ФИФА) Джани Инфантино заяви през февруари, че мачовете ще се играят пред пълни трибуни. Премиерът на Катар Шейх Калид бин Калифа бин Абдулазиз Ал Тани сподели, че докато повече страни се очаква да са ваксинирали своите граждани дотогава, Катар все още предприема мерки за гарантирането на успешно събитие.

„В момента преговаряме с компания да осигури един милион дози срещу коронавирус в опит да имунизираме и ваксинираме някои от тези, които идват в Катар“, каза той, без да назовава фирмата. Катарските организатори по-рано заявиха, че се надяват да проведат турнир без случаи на заразени с новия вирус, като планират да направят ваксинациите налични за посетителите, които все още не са имунизирани. Катар ваксинира населението си с Пфайзер и Модерна. До момента са администрирани поне 2.8 млн. дози, достатъчно за ваксинирането на около 50.8% от населението на страната.

Шейх Калид каза, че Арабската купа през 2021, на която домакин през декември ще бъде Доха, ще покаже нагледно готовността на Катар да приема големи турнири. Той допълни, че голям брой стадиони са завършени и работата продължава върху три съоръжения, включително „Лусаил Стейдиъм“, който ще приеме финала на Мондиал 2022 и е на 90% завършен.