Бившият мениджър на Арсенал Арсен Венгер иска да убеди футболните сили в Европа световното първенство да се провежда на всеки две години, вместо на четири, като в същото време предлага по-малко задължения за играчите в националните отбори.

Венгер заяви пред германското спортно списание "Кикер" в качеството си на шеф на Комисията за глобално развитие на футбола във ФИФА, че четиригодишният цикъл на Световното първенство не е задължителен, тъй като по света има повече отбори от тези от Европа. 

"Ако искате да подобрите качеството на футбола по света, трябва да помислите за това. Защото до 55-те държави в УЕФА има 156 други. Сега 211 държави са част от ФИФА и 133 от тях никога не са играли на Световно първенство. Тези страни гледат на всеки четири години, но без шанс да участват", каза Венгер.

Световното първенство ще бъде разширено от 32 на 48 отбора от 2026 години и евентуално провеждане на Мондиала на всеки две години в бъдеще е друга идея за привличане на повече страни на турнира, който има победители само от Европа и Южна Африка и само един полуфиналист извън тези континенти - Република Корея през 2002 година.

Венгер добави, че все пак не иска да се стига до конфликт с УЕФА, който провежда своя евротурнир на всеки четири години. За да облекчи напрежението, Арсен Венгер предложи да промени периода на освобождаване на играчите за националните отбори от няколко кратки на един или два по-дълги и с по-малко мачове.

Той каза, че националните отбори могат да се събират през октомври за цял месец и да играят всички квалификации за турнира през следващото лято, след което ще бъдат гарантирани периоди за почивка.

"Това би означавало по-малко пътуване за играчите, повече яснота и приемственост за всички участници и по-малко риск от контузии", каза Венгер.

"Представете си го по следния начин: 2026 година Световно първенство в САЩ, Мексико и Канада, 2027 година Европейско първенство и други континентални турнири, Световното първенство отново през 2028 година и т.н.", добави той.