Кристиано Роналдо едва не закопа Португалия, след като пропусна дузпа, но в края вкара два гола и донесе победата над Република Ирландия с 2:1 в световна квалификация играна във Фаро. Второто попадение дойде в последната секунда. 

Суперзвездата сътвори история като вече има 111 гола за националния си отбор и е едноличен най-добър реализатор за всички времена, но тимът му трябваше да трепери до последно. 

Макар и да записаха 14-и пореден официален мач без победа, ирландците играха силно и при малко повече късмет можеха дори да спечелят. Те определено не заслужаваха да загубят, но Кристиано просто не им даде шанс. 

Двубоят предложи много емоции, като още първото полувреме бе наистина страхотно. Домакините доминираха и в 10-ата минута получиха дузпа за нарушение на Хендрик срещу Бруно. 

Последва проверка от ВАР, която продължи няколко минути, а междувременно Роналдо се сдърпа с О’Шей. В крайна сметка дузпата бе потвърдена и Кристиано застана зад топката. Той стреля в левия ъгъл, но 19-годишният Гавин Базуну отрази по феноменален начин изстрела. Така той пропусна да изпревари Али Даеи и да вкара 110-ия си гол за националния отбор. 

Ирландците обаче показваха зъби и Конъли стреля над вратата в средата на полувремето, а малко след това и Диаш трябваше да спира опасно положение. В 28-ата минута Базуну отрази и удар отблизо на Жота, предотвратявайки още една страхотна възможност. 

Иберийците натискаха, но Фернандеш стреля над вратата. Така се стигна до края на полувремето, когато ирландците шокираха фаворита. В 45-ата минута Макграт изпълни корнер, Игън успя да отклони и да насочи топката в далечния ъгъл, за да даде аванс на своя отбор. В добавеното време преди паузата Базуну отрази нов шут, макар и да не  бе напълно убедителен. 

Андре Силва влезе на старта на втората част за Португалия, но домакините трудно създаваха чисти ситуации. Ирландците пък се чувстваха все по-уверени и Конъли опита да спечели дузпа, но реферът не се трогна. Бруно все пак стреля неточно в 55-ата минута. 

4 минути след това гостите отново бяха близо до гол. В ситуацията те претендираха и за дузпа за игра с ръка, но ВАР прегледа положението и не отсъди такава. Португалците засилиха натиска и в 74-ата минута Бернардо Силва пропусна чисто положение, след като изведен отдясно, стреля неточно. 

В 89-ата минута Базуну отново разочарова Роналдо, отрязавайки свободния му удар, но секунди след това все пак остана безпомощен. Гедеш центрира и Кристиано засече с глава, за да възстанови равенството. Така той все пак стана рекордьор по голове за национален отбор със 110. 

В добавеното време Маклейн накара Патрисио да прави важно спасяване, за да стане драмата пълна в последната секунда. Роналдо отново се оказа на точното място, за да прати в мрежата топката след ново центриране и така да разбие сърцата на ирландците. 

Така Португалия вече има 10 точки в група А от 4 мача, докато ирландците остават без точка. 

Португалия – Република Ирландия    2:1

0:1 Игън          45
1:1 Роналдо    89
2:1 Роналдо    96

Португалия: Патрисио, Кансело (82 Гедеш), Пепе, Алвеш, Герейро (62 Мендеш), Б. Силва, Палиня (73 Моутиньо), Бруно Фернандеш (62 Марио), Р. Силва (46 А. Силва), Роналдо, Жота
Реп. Ирландия: Базуну, О’Шей (36 Омобамиделе), Дъфи, Игън, Колман, Хендрик, Кълън, Дохърти, Макграт, Конъли (72 Маклейн), Ида