Международната футболна централа (ФИФА) ще разкрие повече подробности в четвъртък относно плановете си да провежда световно първенство на всеки две години.

Някои от най-известните бивши играчи и треньори в играта ще се срещнат с шефа на футболното развитие на ФИФА Арсен Венгер в Катар в следващите два дни, за да изслушат плановете му за бъдещето на футбола.

Венгер иска да промени международния календар, така че да има големи турнири всяко лято и по-малко квалификационни срещи по време на годината. Бившите национали на Англия Джон Тери и Майкъл Оуен са сред тези, които бяха поканени в катарската столица, за да се срещнат с Венгер като част от консултационния процес на ФИФА.

Въпреки че предложенията вероятно ще бъдат отхвърлени от УЕФА и клубовете и играчите в Западна Европа, те могат да бъдат подкрепени в останалата част от света. 166 от 211-те членки на национални асоциации гласуваха „за“ провеждането на проучване за гъвкавост по предложенията, които бяха направени първоначално през март от Саудитската футболна федерация.

Всички 211 членки вероятно ще гласуват по предложенията преди края на годината и ако бъдат одобрени, финалите на Световните първенства могат да се провеждат на всеки две години от лятото на 2028.

Основният източник на приходи за ФИФА е Световното първенство за разлика от УЕФА, където се провеждат турнири като Шампионската лига.

Пред френския вестник "Екип" миналата седмица, Венгер заяви, че няма да има повече мачове според плановете му и играчите ще имат гарантирани поне 25 почивни дни всяко лято. Футболистите ще прекарват и повече време с клубовете си, защото ще има максимален блок от два квалификационни периода всяка година.