УЕФА повиши двойно наградния фонд за Европейското първенство за жени през 2022 година в Англия, съобщиха от Европейската футболна централа. 16-те класирали се отбора ще си поделят общо 16 млн. евро, което е с два пъти повече от осемте млн. евро на миналото европейско първенство в Нидерландия през 2017.

„Финансовото разпределение ще включва покачени гарантирани количества и бонуси на база представяне в груповата фаза“, обявиха от УЕФА след заседанието на Изпълнителния комитет в столицата на Молдова Кишинев.

Развитието на женския футбол е в светлината на прожекторите на фона на опитите на ФИФА радикално да промени международния календар при мъжете, провеждайки Световното първенство на всеки две години. Това заплашва да има отрицателен ефект върху женските международни надпревари.

Европейското в Англия трябваше да се проведе тази година, но бе изместено с 12 месеца, за да не се засече с Евро 2020 за мъже, след като пандемията отложи и неговото провеждане с година. Нидерландия стана европейски шампион на собствена земя преди четири години. Евро 2022 ще се проведе между 6-31 юли на десет стадиона в Англия, като финалът е насрочен за „Уембли“. Жребият ще бъде изтеглен на 28 октомври в Манчестър.