Ливърпул и Манчестър Сити завършиха 2:2 в дербито на седмия кръг в английската Висша лига в истински спектакъл, който показа най-доброто от модерния футбол. Садио Мане откри резултата на „Анфийлд“ в 59-ата минута. 10 по-късно един от най-добрите в състава на "гражданите" Фил Фоудън изравни. Невероятен пробив на Мохамед Салах и неспасяем удар с десния крак на египтянина дадоха аванс на "мърсисайдци", а Кевин Де Бройне оформи крайния резултат 9 минути преди края на мача.

Първите 15 минути на двубоя не предложиха сериозни опасности пред двете врати, а Ливърпул упражняваше преса в половината на Сити.

През първата част „гражданите“ показаха сериозен интензитет в играта си въпреки двата тежки мача срещу Челси и ПСЖ, които изиграха през последните седем дни.

Фил Фоудън създаде първото по-сериозно положение за един от двата отбора в 21-ата минута след подаване на Бернардо Силва отляво. Фоудън се оказа сам срещу вратаря на „мърсисайдци“, но Алисон бе прецизен при излизането и неутрализира опасността.

Три минути по-късно Кевин Де Бройне опита късмета си с удар от наказателното поле, който бе неточен.

Белгиецът направи най-големия пропуск за Манчестър Сити през първото полувреме в 34-ата минута, когато засече неточно с глава центриране на Фил Фоудън от левия фланг.

В 42-ата минута Джеймс Милнър получи жълт картон за нарушение срещу Фил Фоудън, но последвалото центриране от прекия свободен удар не предложи опасност.

Минути преди края на първото полувреме Фил Фоудън отново се измъкна от Джеймс Милнър и излезе сам срещу вратаря, но не успя да преодолее Алисон.

Ливърпул стартира втората част по-активно от „гражданите“ и успя да създаде няколко опасносни пред вратата на шампионите още в първите минути на частта.

В началото на второто полувреме Диого Жота проби през центъра, но бе спрян навреме от защитата на Манчестър Сити и не успя да отправи удар към Едерсон.

В 50-ата минута отново Диого Жота бе в центъра на събитията и отправи първия точен удар за Ливърпул в мача от около 20 метра, но Едерсон се справи.

В 54-ата минута Мохамед Салах проби отдясно, но бе спрян от Кансело с цената на настъпване, което бе подминато от Пол Тиърни.

Моментът за Ливърпул дойде в 59-ата минута, когато Мохамед Салах показа невероятната си скорост по десния фланг, елиминира Жоао Кансело, видя движението по посока на вратата на Садио Мане, който от своя страна не остави шансове на Едерсон. По този начин Ливърпул материализира по-активното си начало на второто полувреме.

В 62-ата минута вдъхновеният Ливърпул спечели фаул на около 27 метра от голлинията на Манчестър Сити, отсъден за нарушение срещу Андрю Робъртсън. Мохамед Салах застана зад топката и опита да шутира отляво на стената, но не бе достатъчно прецизен и топката премина на половин метър от десния страничен стълб на Едерсон.

Манчестър Сити се опита да отговори веднага след гола на Ливърпул и го направи в 69-ата минута. Точен за състава на Пеп Гуардиола бе един от най-активните играчи на тима Фил Фоудън, който получи пас в наказателното поле от Габриел и от десетина метра отправи неспасяем удар по земя в левия ъгъл на Алисон.

В 76-ата минута Мохамед Салах направи феноменален пробив по десния фланг, с който елиминира трима футболисти на Манчестър Сити, след което изпрати неспасяемо топката в далечния ъгъл на противниковата врата и то с неудобния си десен крак. Непосредствено след гола Пеп Гуардиола и Бернардо Силва получиха жълти картони поради претенции за нарушение на Джеймс Милнър, което можеше да донесе втори жълт картон на ветерана.

Шоуто на „Анфийлд“ съвсем не бе приключило. Четири минути след гола на Салах, който даде аванс на Ливърпул, Манчесър Сити изравни резултата. Кевин Де Бройне отправи неспасяем удар от границата на наказателното поле по посока десния горен ъгъл на вратата на Алисон, а бразилецът нямаше как да реагира.

В 84-ата минута Кайл Уолкър отправи удар към вратата на Ливърпул от около 30 метра след отсъден пряк свободен удар в полза на „гражданите“. Изпълнението на английския национал не кореспондираше с нивото на двубоя, а топката се озова високо в трибуната зад Алисон.

Четири минути преди края на редовното време Ливърпул имаше страхотна възможност да се поздрави с крания успех в драмата на „Анфийлд“ но Родри изчисти от голлинията удар на Фабиньо.

След равенството Ливърпул и Манчестър Сити заемат съответно втората и третата позиция във временното класиране на Премиър Лийг. След първите седем кръга „мърсисайдци“ са с актив от 15 точки, докато съставът на Гуардиола има една по-малко. Лидер е отборът на Челси с 16 пункта.

 

Ливърпул:   Алисон – Робъртсън, ван Дайк, Матип, Милнър – Джоунс, Фабиньо, Хендерсън – Мане, Жота, Салах

Манчестър Сити:   Едерсон – Кансело, Лапорт, Диаш, Уолкър – Де Бройне, Родри, Силва – Фоудън, Грийлиш, Жезус

Главен съдия: Пол Тиърни

Стадион: „Анфийлд“