Последният уикенд преди октомврийската пауза поднесе редица изненади във водещите първенства в Европа. Първите си загуби в своите лиги допуснаха няколко лидера - съответно Байерн Мюнхен в Германия, Реал Мадрид в Испания, ПСЖ във Франция, Аякс в Нидерландия.

Всички тези поражения дойдоха неочаквано и определено зарадваха тези любители на прогнозите, които бяха решили да използват средства от своя сезам бонус, за да потърсят изненада и висок коефициент.

Тези мачове със сигурност са изключение от правилото, което се случва едва няколко пъти в рамките на сезона. Поне такъв се очаква да бъде случаят с ПСЖ в Лига 1, Аякс в Ередивиси и с Байерн в Бундеслигата. В Ла Лига разликата между фаворити и аутсайдери вече не е толкова голяма, а грешните стъпки на Реал Мадрид не са толкова шокиращи.

Може ли някой от тези отбори да бъде свален от лидерската позиция в своето първенство? Отново най-вероятно е това да се случи в Испания. Там Кралският клуб посреща второто прекъсване за сезона все така на върха, но с равен актив с шампиона Атлетико и със стартиралия силно Реал Сосиедад.

Грандът от “Бернабеу” се очертава като основен фаворит за трофея в първенството, но “дюшекчиите” на Чоло Симеоне ще се опитат да защитят титлата от последния сезон, а защо в битката да не се включи и силният отбор на Севиля? На този етап не изглежда твърде вероянво в този спор да участва и Барселона, но сезонът е още млад и има време каталунците да преодолеят кризата.

Байерн да отстъпи трона в Бундеслигата? Едва ли...

Байерн записа първото си поражение за кампанията в германското първенство, като отстъпи с 1:2 на Айнтрахт Франкфурт. При това домакините от Мюнхен поведоха в резултата, но допуснаха пълен обрат през второто полувреме. Шампионите бяха спечелили 16 от 18 възможни точки преди този мач, но ето че и прословутата баварска машина проскърца.

Това позволи на Байер Леверкузен да се изравни на върха с хегемона след успех с 4:0 при визитата на Арминия Билефелд. Борусия Дортмунд пък се доближи само на точка от първото място, същото се отнася и за Фрайбург. На върха в Германия става завързано, но означава и това, че има кой да свали Байерн от трона? Едва ли. И в предишни сезони ставахме свидетели на оспорван първи полусезон в Бундеслигата и на безапелационна баварска доминация във втората половина на първенството.

Това се отнася и за Франция. ПСЖ отстъпи на Рен с 0:2, и то броени дни, след като надигра Манчестър Сити в Шампионската лига. Това поражение е по-скоро инцидентно за столичния гранд, за който с Меси, Неймар и Мбапе в състава ще бъде престъпление да изпусне титлата. 

В Ниската земя пък Аякс записа победи като 9:0 и 5:0, преди да загуби изненадващо от Утрехт с 0:1 у дома в първия уикенд на октомври. Това позволи на ПСВ отново да се доближи на точка от върха. Дербито в края на този месец може да донесе обрат на върха, ако гостите от Айндховен спечелят на “Йохан Кройф” в Амстердам. За момента Аякс изглежда фаворит, но не е изключено да има разместване.