Президентът на Байерн Мюнхен Херберт Хайнер стана последната футболна фигура, която разкритикува идеята на ФИФА за провеждане на световни финали на всеки две години, казвайки, че „не трябва никога да жертваш футбола на олара на финансовите интереси“.

„Играчи, треньори, всички, които носят отговорност в клубовете, се оплакват от твърде много мачове – и сега ритъмът на Световното първенство ще бъде отново увеличен? В това просто няма логика. Трябва да помислим за здравето на играчите“, сподели Хайнер в изданието на германското списание Kicker в четвъртък.

В сряда, президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че иска да намери консенсус относно противоречивата идея преди планираната среща на Международната футболна централа за 20 декември. Вече има силни критики от Европа. Германската футболна асоциация (ДФБ) е против провеждането на Мондиал на всеки две години.

Хайнер допълни, че ФИФА не трябва да разваля сегашната честота на провеждане на световните финали на всеки четири години. „Този ритъм на провеждане се доказа в продължение на много десетилетия. Световното първенство е едно от най-големите спортни събития в света – и за това си има причини“, каза още президентът на баварския колос, който е шесткратен европейски клубен шампион.

Той добави, че ако финалите на световните финали за мъже се провеждат на всеки две години, ще има по-малко интерес към женските турнири. Хайнер призова ФИФА да не мисли само за финансовите изгоди. „Разбира се, тази идея е и за генерирането на допълнителни приходи, и парите играят важна роля в професионалния спорт. Но не трябва никога да жертваш футбола на олтара на финансовите интереси“, завърши президентът на Байерн.