Войната между УЕФА и ФИФА за контрол на световния футбол може да придобие нови измерения, ако се потвърдят плановете на президента на европейската футболна централа Александър Чеферин.

Според авторитетното италианско издание La Gazzetta dello Sport, идеята му е да покани Бразилия и Аржентина в Лигата на нациите и по този начин да даде още повече сила и популярност на новия турнир на европейския континент.

Успех на един такъв ход ще превърне Лигата на нациите в един вид световно първенство, което обаче ще е по-затворено и по-привлекателно от предложението от ФИФА. Една от възможностите за неговия формат е да се разшири обичайната финална четворка (в последното издание там бяха отборите на Франция, Испания, Италия и Белгия), която да стане финална осмица, като два от тимовете там да бъдат именно „кариоките“ и „гаучосите“.

Проектът на Инфантино за промяна на календара и преминаване към световното първенство на всеки две години срещна съпротива от страна на УЕФА и КОНМЕБОЛ. Европейската и южноамериканската конфедерация наскоро подписаха споразумение за сътрудничество и откриха общ офис в Лондон. В резултат на това споразумение те вече организираха двубой, който ще противопостави европейския шампион Италия с носителя на Копа Америка Аржентина. Този сблъсък ще се проведе през юни 2022 г.

През последните години южноамериканските отбори срещнаха сериозно препятствие на световните първенства в лицето на тимовете от Европа. Участие на Аржентина и Бразилия в Лигата на нациите обаче не би вдигнало нивото на тимовете от Южна Америка. Освен това друга спънка пред плановете на Чеферин е, че останалите държави, членки на КОНМЕБОЛ, по-трудно ще намират съперници от Европа, защото отборите от Стария континент ще имат повече ангажименти с турнира Лига на нациите.