Сърбия разплака Португалия и след победа с 2:1 в Лисабон се класира за свеновното първенство в Катар. 

Сърбите изостанаха още в началото, но успяха да сътворят знаменит обрат и с гол в самия край и да спечелят, с което си осигуриха и директното класиране. Те завършват с 20 точки в група А, докато Португалия остава със 17 и ще играе бараж. Истински кошмар за Кристиано Роналдо!

Началото за домакините бе брилянтно, защото те поведоха още във 2-ата минута. Бернардо Силва отне от Гудель, Ренато Санчес стигна пръв до топката, напредна и реализира с прецизен изстрел, за да даде предимство на иберийците. Гостите претендираха за нарушение срещу халфа, но такова не бе отсъдено. 

Сърбите опитаха да реагират и Милинкович-Савич вкара с атрактивна задна ножица, но попадението бе отменено заради нарушение в по-ранната фаза на атаката. Гостите започнаха да владеят повече топката и Влахович удари гредата в 13-ата минута, когато бе намерен на добра позиция, но нямаше късмет. Нападателят не успя да се справи и при добавката, стреляйки над целта. 

Роналдо отправи точен удар за домакините, но Райкович се справи, а след това суперзвездата не намери целта от пряк свободен удар. Гостите пък поискаха дузпа за игра с ръка при една ситуация, но реферът не се впечатли. Без съмнение обаче, сърбите започваха да доминират и логичното се случи. 

В 33-ата минута Душан Тадич получи на границата на наказателното поле от Лукич, нагласи топката на левия си крак и стреля. Изглеждаше, че Патрисио ще спаси лесно, но той не го направи и топката влезе във вратата, за да се стигне до 1:1. 

Малко след това голмайсторът прати топката във вратаря на домакините от свободен удар. Последваха ситуации и пред двете врати, но паузата дойде при 1:1, въпреки че малко преди нея Влахович реализира отново, но попадението бе отменено поради засада, а сърбите имаха и нови претенции за дузпа, които не бяха уважени. 

След почивката гостите продължиха да бъдат по-активни, а иберийците знаеха добре, че равенството ще ги прати на световното. Все пак имаше и опасни контри за португалците, които обаче не им донесоха успех. Някъде след 65-ата минута домакините се прибраха по-близо до вратата си и започнаха да играят за равенство. 

Времето минаваше и изглеждаше, че домакините все пак ще докопат скъпоценната точка, когато в 90-ата минута бяха шокирани. Тадич центрира отлично към далечната греда, където Александър Митрович засече и вкара с глава с удар в близкия ъгъл, за да хвърли цяла Сърбия в екстаз и да донесе класирането за Мондиала. 

Португалия – Сърбия    1:2

1:0    Ренато Санчес 2
1:1    Тадич 33
1:2    Митрович

Португалия: Патрисио, Кансело, Фонте, Диаш, Мендеш, Ренато Санчес (84 Невеш), Перейра, Моутиньо (64 Палиня), Бернардо Силва (65 Феирнандеш), Роналдо, Жота (83 Жоао Феликс)
Сърбия: Райкович, Велкович (66 Спаич), Миленкович, Павлович, Живкович (69 Радонич), Милинкович-Савич, Лукич, Гудель (46 Митрович), Костич (89 Йович), Тадич, Влахович