Нидерландия стана 10-ият отбор от Европа, който си осигури участие на Мондиал 2022. „Лалетата“ победиха с 2:0  Норвегия у дома с късни голове на Стивън Бергвайн и Мемфис Депай.

В другия ключов мач от групата G Турция се наложи с 2:1 при гостуването си на Черна гора и зае второто място, което праща на плейофи за класиране на световното първенство.

Селекционерът на „лалетата“ Луис ван Гаал наблюдава срещата от инвалидна количка, след като контузи бедрото си при падане от велосипед. Гостите пък бяха без голямата си звезда Ерлинг Холанд.

В началото „оранжевите“ имаха две възможности чрез Депай, но нападателят на Барселона не успя да нанесе точен завършващ удар. След това Арно Груневелд стреля от границата на наказателното поле, но ударът премина на сантиметри от страничния стълб.

След почивката домакините не рискуваха и търпеливо чакаха шанса си. В 84-ата минута нидерландците направиха най-добрата си атака в двубоя. Груневелд намери Бергвайн на удобна позиция отдясно в пеналта и нападателят на Тотнъм със строхотен изстрел под гредата направи Ниланд безпомощен.

В последната минута „лалетата“ организираха контраатака и Бергвайн излезе сам срещу вратаря, но не прояви егоизъм и подаде на Депай, който оформи крайния резултат. Така Нидерландия завърши с 23 точки, а Турция остана с 21.

Нидерландия – Норвегия 2:0

1:0 Бергвайн (84), 2:0 Депай (90+1)

Нидерландия: Силесен, Дъмфрийс, Де Лихт, Ван Дайк, Блинд, Вайналдум, Де Йонг, Клаасен, Депай, Бергвайн, Груневелд

Норвегия: Ниланд, Мелинг, Хаче-Олсен, Страндберг, Педерсен, Норман, Торсби, Йодергаард, Солбакен, Сьорлот, Елиунуси