След изиграването и на последните квалификации в зона Европа, вече са ясни всички 10 победители в групите, които се класират директно за участие на предстоящото световно първенство в Катар през 2022 година.

Вече знаем и отборите, завършили на вторите места в своите групи, които отиват на бараж. Към тях трябва да прибавим и двата най-добри тима от Лигата на нациите, които не се класираха през квалификациите, но също ще играят на баражите, в които ще се определят и последните три отбора, които ще намерят място на Мондиала.

На 26 ноември в Цюрих ще бъде теглен жребий, а 12-те тима, които са разделени на две групи по 6 тима - поставени и непоставени, ще бъдат разпределени в 3 групи по четири отбора. Там ще има два полуфинала в един мач, на които ще бъдат домакин тимовете, които са поставени. Ще има и отделен жребий, който да определи предварително домакините за трите финала.

Полуфиналите от баражите ще се изиграят на 24/25 март 2022 г., докато трите финала, които ще определят последните представители от Европа, ще бъдат на 28/29 март догодина.

Победители в групите, класирали се директно за световното първенство:
Белгия, Хърватия, Дания, Англия, Франция, Германия, Сърбия, Испания, Швейцария и Нидерландия.

Завършили на второ място:
Италия, Северна Македония, Полша, Португалия, Русия, Шотландия, Швеция, Украйна, Турция и Уелс.

Класирали се за бараж през Лигата на нациите:
Австрия и Чехия.

Поставени отбори:
Италия, Португалия, Русия, Швеция, Шотландия и Уелс

Непоставени: 
Украйна, Полша, Турция, Северна Македония, Австрия и Чехия.