ФИФА обмисля адаптирането на предложенията си за международния календар заради опасения, свързани с финансовото влияние от намаляването броя квалификационни мачове, разкри Арсен Венгер.

Шефът на глобалното развитие на Международната централа ръководи консултационен процес за предложените промени в международния календар с мачове в мъжкия футбол от 2024-а, които включват противоречивия план за провеждане на Световно първенство на всеки две години. Венгер призна за развитията по време на Професионалната футболна конференция на ФИФА, която включва първенства и клубове от целия свят.

„Това, което получихме като обратна връзка е, че един октомврийски прозорец е считан за твърде екстремен. Има искания от федерациите за запазване на оригиналния брой мачове, защото те продават квалификациите и мислят, че спадът от приходи ще бъде твърде висок за тях. По-малките страни добавиха, че ако редуцираш броя на квалификации и ние не се класираме за големите турнири, имаме по-малки възможности да се конкурираме както е при настоящия формат“.

„Всички казват, че статуквото е неприемливо. Искаме промяна. Така че какво можем да направим? Поглеждайки към изискванията на федерациите за повече квалификации от първоначалните ни предложения, можем да добавим допълнителни три. Това означава в първоначалното предложение, например, в опция две, че имаш четири мача през октомври и три през март. Можем да изиграем шест двубоя през октомври и два през март в подготовка за финалния турнир през юни“, каза той по време на виртуалната пресконференция от офиса на централата на ФИФА в Цюрих.

През май 166 асоциации в световния футбол гласуваха за проучване по гъвкавост за провеждането на Мондиал на всеки две години в мъжкия и женския футбол. УЕФА сериозно разкритикува плановете, които бяха приветствани от други асоциации в играта. Президентът на ФИФА Джани Инфантино каза, че би искал „консенсус“ за календара, който да бъде представен на срещата на върха на 20 декември. „Спортните мотивации ни движат напред. Не финансовите, а спортните мотивации. Наистина е важно да бъдат изслушани всички въпроси“, сподели той на пресконференция миналия месец.