Барселона победи с 3:1 Виляреал след късна драма на стадион "Естадио де ла Серамика". „Каталунците“ спечелиха с доста късмет и шанс, защото „жълтата подводница“ заслужаваше да вземе поне точка от двубоя. Гостите стигнаха до успеха в последните минути в изключително зрелищния мач, изпълнен с куп положения и пред двете врати.

Головете за Барса вкараха нидерландците Френки де Йонг и Мемфис Депай, а Коутиньо реализира от дузпа. За домакините се разписа резервата Самюел Чукуезе.

Така възраждането на „каталунците“ под ръководството на Шави продължава. Барса вече е на седмата позиция в испанската "Ла Лига" с актив от 23 точки, а Виляреал остава на 12-то място с 16 пункта.

Новият треньор на Барселона Шави продължи да налага младоци в състава. За първи път като титуляр започна 19-годишният мароканец Абдесамад Езалзули.

„Каталунците“ влязоха по-активно двубоя. Още в 4-ата минута именно талантливото мароканско крило едва не откри резултата. Абде се извиси след корнер и стреля страхотно с глава, но Херонимо Рули се намеси блестящо и изби в нов корнер.

Домакините имаха претенции за дузпа в 6-ата минута, когато Данжума пресече пас на Гарсия, а Пике спря удара му с ръка. Съдиите обаче не отсъдиха наказателен удар. 120 секунди по-късно шут на Депай профуча покрай целта. Няма и минута след това Гави нацели напречната греда на вратата на Рули.

Последва нов пропуск на Депай, след което домакините взеха  инициативата и заваляха положенията и пред вратата на Тер Стеген. Пино в 27-ата минута отправи удар с глава, преминал на косъм над напречната греда. В 30-ата минута Данжума стреля на сантиметри от целта, но нидерландският нападател се намираше в засада.

„Жълтата подводница“ продължи да притиска „каталунците“ и в 33-ата минута и Пау Торес с глава не успя да порази целта. Данжума се озова сам срещу Тер Стеген в 39-ата минута, но би право в тялото на голкийпъра на гостите. В 43-ата минута Педраса пропиля последната възможност за Виляреал преди почивката, след като от воле би в аут.

Така паузата дойде без голове, въпреки че и двата отбора профукаха немалко изгодни положения, а домакините дори владееха повече топката, което рядко някой отбор успява да направи срещу Барса.

Гостите започнаха по-настървено след почивката и в 48-ата минута откриха резултата чрез Френки де Йонг. Жорди Алба центрира отляво, Депай засече, а Рули отби, но топката стигна до нидерландския халф, който прати топката в мрежата за 0:1. Първоначално попадението беше отменено заради засада, но след продължително разглеждане от ВАР се оказа, че такава няма и съдията призна гола.

Барса продължи да е по-добрият отбор и в следващите минути, като търсеше второ попадение. Депай в 56-ата минута се озова в изгодна позиция, но Рули отрази с крак удара на нападателя.

Постепенно домакините се поокопитиха и се втурнаха да търсят обрат. Данжума стреля неточно след час игра. В 65-ата минута „жълтата подводница“ отново имаше претенции за дузпа за нарушение на Гарсия срещу Албиол, но пак не получи такава.

Тригерос също пробва късмета си 74-ата минута, но шутът му от дъгата на пеналта прелетя високо. Натискът на Виляреал доведе до желания резултат. Резервата Самюел Чукуезе изравни в 76-ата минута. Данжума изведе перфектно нигерийския нападател, който матира Тер Стеген – 1:1.

Домакините продължиха да диктуват събитията на терена и да търсят пълен обрат. В 84-ата минута Данжума не успя да уцели целта, след като кълбото мина на метър от вратата.

Вместо пълен обрат обаче се стигна до ново попадение за Барселона. В 88-ата минута Депай се възползва от грешка на домакините и вкара за 1:2. В добавеното време Коутиньо от дузпа фиксира крайното 1:3 за Барса.

ВИЛЯРЕАЛ - БАРСЕЛОНА 1:3

Голмайстори: 0:1 Френки де Йонг (48), 1:1 Самюел Чукуезе (76), 1:2 Мемфис Депай (88), 1:3 Коутиньо (90+4 – дузпа)

Виляреал: Рули, Фойт, Албиол, Торес, Педраса, Пино, Капу, Парехо, Гомес, Тригерос, Данжума

Барселона: Тер Стеген, Араухо, Пике, Гарсия, Алба, Гонсалес, Бускетс, Ф. де Йонг, Езалзули, Депай, Гави