"Това е срамен ден за португалския футбол", призна президентът на Бенфика Руи Коща след фарса, който се разигра в мача между неговия тим и Беленензеш от 12-тия кръг на местното първенство.

Двубоят беше прекратен при резултат 7:0 за лисабонските "орли" срещу съперник, който излезе с 9 души от самото начало (шестима от тях дебютанти в елита). Проблемът дойде оттам, че в Беленензеш имаше голям брой заразени с COVID-19 и клубът поиска от португалската федерация да отложи мача - но му беше отказано.

Домакините бяха принудени да играят с абсурден състав, в който сред деветимата титуляри имаше двама вратари - единият игра под рамката, а другият беше пуснат на десния бек. Руи Коща разясни, че от Бенфика не са искали мачът да се играе и съжаляват за станалото, но са били принудени да спазят правилата.

"Съжалявам за случилото се. Това е черна страница за целия португалски футбол. Бенфика изпълни нареждането да играе, както и Беленензеш. На всички ни беше мъчно, но ние не носим отговорност за този срам. Ако не се бяхме явили, можехме да получим служебна загуба. Знам каква е ситуацията в Беленензеш и им съчувствам", каза легендарният бивш плеймейкър.

"Ние направихме това, което трябваше. Играхме заради страха от загуба на точки. Ако бяхме поговорили навреме, може би щяхме да намерим решение. Ако зависеше от мен, нямаше да позволя да се стигне дотук. На футболистите също не им беше приятно", допълни той, цитиран от webcafe.bg.