Бразилският колос Фламенго обяви Пауло Соуса за новия наставник на тима, само часове след като той плати откупна клауза да прекрати договора си като селекционер на националния отбор на Полша.

51-годишният специалист, родом от Португалия, който стартира треньорската си кариера в Англия с Куинс Парк Рейнджърс, подписа двугодишен договор, обявиха от Фламенго в Туитър. „Пауло Соуса е новият старши треньор на Менгао“, споделиха от базирания в Рио де Жанейро клуб, най-популярният тим в Бразилия.

Полската футболна федерация обяви напускането на Соуса в Туитър и каза, че треньорът ще трябва да плати „компенсанция в съответствие с очакванията на Федерацията“. Според някои медии обезщетението възлиза на 300 000 евро.

„Много съм горд и щастлив да представлявам клуб с несравнимото величие на Фламенго. Сега е време да работим усилено, за да донеса наслада, трофеи и да доближа тима до това да надхвърли 40 млн. фенове“, каза Соуса във видео съобщение в социалните мрежи.

Той заменя на поста Ренато Гаучо, който напусна клуба след поражението от сънародниците Палмейрас във финала на Копа Либертадорес миналия месец. Соуса изведе Полша до шест победи, пет равенства и четири загуби в 15 мача, като съставът завърши на второ място зад Англия в квалификационната си група за Мондиала в Катар догодина. „Дружина полска“ се изправя срещу Русия в плейоф идния март. Като играч, Соуса спечели Шампионската лига в последователни сезони с различни отбори – с Ювентус през 1996, и с Борусия Дортмунд година по-късно, побеждавайки именно „Старата госпожа“ в спора за трофея. /БГНЕС