Бившият полузащитник на Манчестър Юнайтед, Ювентус и националния отбор на Франция Патрис Евра говори за проблема с хомосексуализма във футбола.

Французинът даде интервю за Le Parisien за автобиографията си "I Love This Game", в което отговаря и на въпроси на читатели, включително и за хомосексуализма, който все още е тема табу във футбола.

"Ако кажеш, че си гей, всичко приключва за теб с футбола - каза цитираният от webcafe.bg Евра. - Когато бях в Англия, доведоха човек да говори за хомосексуализма. Част от съотборниците ми казаха, че това противоречи на религията им. Ако някой в съблекалнята си признаеше, че е гей, имаше хора, които щяха да напуснат клуба.

В онзи момент не се сдържах и изкрещях на всички да замълчат. Представяте ли си? Играл съм с много футболисти, които са хомосексуални. Споделяли са с мен, защото не знаеха как да говорят за това с други. Има поне по двама хомосексуални играчи във всеки клуб. Но ако се разкриеш в света на футбола, си дотам."

Евра зачекна и темата за бъдещето на Килиан Мбапе. Бившият краен бранител пожела на младия нападател да бъде по-откровен както в изявленията си, така и в играта си на терена.

"Той е добре образован, но бих искал да се отпусне малко. Обичам го, но говори твърде възпитано, а понякога това крие нещо. Когато го слушам как говори, сякаш слушам политик.

Надявам се и да започне да мисли за отбора на терена, а не само за себе си, защото той е звездата на един отбор, а не индивидуален състезател."