Ерик Кантона зае изключително крайна позиция по темата за предстоящото Световно първенство в Катар в края на годината.

Мондиалът ще бъде първото световно в историята, което ще се проведе през зимата. В допълнение, редица доклади на независими организации свидетелстват за хиляди хора, загубили живота си при строежа на стадионите.

През годините различни разследвания показваха как катарската държава наема работници за строежа на стадионите, след което им отнема документите и те се превръщат в роби, които са принуждавани да работят дълги, над десетчасови смени, плаща им се малко и са настанени да живеят по няколко души при почти мизерни санитарни условия.

Според Кантона домакин на световно първенство трябва да бъдат страни, в които и мъжете, и жените има право да играят футбол. А не страни като Катар.

"Честно казано, Световното в Катар изобщо не ме интересува - каза цитираният от webcafe.bg Кантона пред "Дейли Мейл". - Това не е Световно първенство за мен. Катар не е футболна страна.

Нямам против Световното да се даде на държава, която промотира футбола и иска да го развива - като ЮАР или САЩ през 90-те, но Катар не е такава. В Катар няма потенциал. Там няма нищо. Направиха го само заради парите.

Вижте и как се отнасяха с хората, които им построиха стадионите. Хиляди души загубиха живота си. А ние сме готови да празнуваме, когато дойде време за първенството. Не мога да повярвам, че все пак ще го организират и че изобщо хора са гласували за това."