Сенегал се изправя срещу Кабо Верде в първи мач от програмата на осминафиналите за Купата на Африка за днес. Срещата в Бафусам, Камерун, е от 18:00 часа българско време.

Сенегалците, финалисти от последното издание и считани за фаворити в тазгодишната надпревара, се класираха за елиминациите като първи в група В, но не убедиха с играта си до тук. Тимът, воден от звездата на Ливърпул Садио Мане, спечели един мач в самия край срещу Зимбабве след точна дузпа на Мане и завърши два пъти при нулеви равенства с Гвинея и Малави. Кабо Верде продължи към 1/8-финалите като един от четирите най-добри трети тима с победа, равенство и загуба, като надви Етиопия, отстъпи на Буркина Фасо и приключи при равен резултат с домакините от Камерун. Победителят от двойката чака спечелилия измежду Мали и Екваториална Гвинея в четвъртфиналите.

В късния осминафинал във вторник вечер, един срещу друг излизат Мароко и Малави, а срещата в столицата Яунде започва в 21:00 часа българско време. Мароканците спечелиха група С с две победи над Гана и Коморските острови и равенство в последния си мач с Габон. Малави, подобно на Кабо Верде, продължи като един от най-добрите четири трети отбора след победа, равенство и загуба, след като отстъпи на Гвинея, надигра Зимбабве и направи нулево реми със Сенегал. Победителят от срещата ще се изправи спечелилия най-интригуващия осминафинал, който противопоставя Кот д‘Ивоар и Египет.

Вече са ясни две от четвъртфиналните двойка в надпреварата – Буркина Фасо излиза срещу Тунис, след като Буркина Фасо преодоля Габон след драма с дузпи, а Тунис изхвърли един от фаворитите за трофея Нигерия след минимален успех с 1:0. В друг четвъртфинал домакините от Камерун ще срещнат Гамбия. /БГНЕС