Бившият бразилски нападател Луис Назарио де Лима Роналдо, новият собственик на Крузейро, обяви, че е платил дълговете на клуба към други отбори, което му пречеше да регистрира нови играчи за сезон 2022 г. В писмо, публикувано в социалните мрежи на Крузейро, Роналдо заявява, че той все още не е подписал договора за покупка, който официално ще го направи мажоритарен акционер в тима, но с този жест иска да покаже, че ще се погрижи за възстановяването на Крузейро, който изпадна във Втора дивизия на бразилското първенство и е потопен в дълбока икономическа криза.

"Това е твърда стъпка в посока към новия Крузейро: силен, отдаден и уважаващ. Вярвам в нашия съюз, във вашата лоялност и в бъдещето, което започваме да градим. Предстои ни дълъг път и съм готов да поема рискове и винаги да работя в екип с голяма прозрачност", каза собственикът и на испанския Реал Валядолид, цитиран от "Труд". 

Роналдо не даде подробности за цифрите, но порталът Globo увери, че плащането на дълговете към трети клубове надхвърля 20 милиона реала (около 3,6 милиона долара). Това донесе на клуба санкция от ФИФА от средата на миналата година, която попречи на дружеството да регистрира нови попълнения.

Дълговете бяха към плеймейкъра Джорджиан де Араскета, колумбийския нападател Дувие Риаскос и с Тигрес за бразилския нападател Рафал Собис. Сега Крузейро се надява, че ФИФА ще отмени санкциите и може да регистрира десетте си нови попълнения тази година, с оглед на дебюта им в шампионата на Минейро, насрочен за тази сряда срещу URT.

На 11 януари Роналдо заяви в представянето си като нов собственик на бразилския клуб, че Крузейро е "в интензивното" поради големия си дълг и предупреди феновете, че ще предприеме "непопулярни действия". "Това е трагичен сценарий, но трябва да спрем кървенето. Крузейро е пациент в тежко състояние", каза той на пресконференцията.