Дългогодишният старши треньор на отборът по американски футбол Ню Орлиънс Сейнтс Шон Пейтън обяви, че се оттегля от поста след 15 години с организацията.

58-годишният Пейтън напуска клуба след сезон с баланс 9-8, в който „светците“ не успяха да достигнат плейофите за първи път от 2016-а насам. Наставникът заяви на своя пресконференция, че напуска Ню Орлиънс, след като изпитвал трудности с намирането на „сърце“ да продължи с треньорството.

„Не обичам думата „пенсиониране“. Продължавам да имам визия за нещата във футбола. И ще бъда искрен с Вас, това може да бъде отново треньорство. Но сърцето ми не е в това в момента“, каза той.

Пейтън пое Сейнтс през 2006 година и превърна тима бързо във фактор. Работейки с куотърбека Дру Брийс, Пейтън създаде една от най-добрите нападателни линии в Националната футболна лига (НФЛ) и изведе отбора до титлата от Супербоул през 2009-а, надигравайки Пейтън Манинг и Индианаполис Колтс с 31-17.

Кариерата му обаче бе помрачена от скандал. През 2012 година НФЛ отсъди, че тимът е ръководил система, в която предлагал плащания на играчи на Сейнтс, които умишлено контузвали съперници. Според информациите тогава, Пейтън помогнал за укриването на схемата. В резултат на това наставникът бе наказан за целия сезон 2012 – за първи път в историята на НФЛ треньор бе наказан по каквато и да е причина.