Сенегал се класира на финал в турнира за Купата на африканските нации, след като победи Буркина Фасо с 3:1. Попаденията за символичните гости реализираха Абду Диало, Идриса Гей и Садио Мане. По този начин Сенегал се класира за финала на надпреварата, където ще срещне победителя от двойката Камерун-Египет.

Сенегал създаде отлична възможност за гол в 27-ата минута. След центриране от корнер Шейх Кояте стреля силно в долния десен ъгъл на вратата, но бранител на Буркина Фасо успя да избие.

В 30-ата минута футболистите на Сенегал имаха сериозни претенции за дузпа след много грубо нарушение на Ърв Кофи срещу съперников играч. Ситуацията бе разгледана с ВАР, след което главният съдия Бамлак Уейса реши, че няма достатъчно предпоставки да даде наказателен удар.

Сенегал имаше нови претенции за дузпа в седмата минута на даденото от рефера продължение на първото полувреме, когато Едмон Тапсоба игра с ръка в пеналта. Ситуацията отново бе разгледана със системата за видеонаблюдение, като наказателен удар пак не бе даден.

Малко след началото на втората част Бернар Траоре от Буркина Фасо можеше да се разпише, но ударът му бе блокиран от играч на Сенегал, пише "Тема спорт". Двадесет минути преди края на редовното време символичните гости поведоха. Калиду Кулибали стреля от близко разстояние, но топката срещна тялото на негов съотборник. Тя обаче попадна на крака на Абду Диало, който от близо не остави никакви шансове на стража на Буркина Фасо.

В 76-ата Сенегал вкара втори гол. Той бе дело на Идриса Гей, който получи отлично подаване от Садио Мане и от наказателното поле прати топката в мрежата на вратата на съперника. В 83-ата минута Буркина Фасо върна едно попадение. Иса Каборе намери Ибрахим Туре, който финтира няколко бранители и с мощен удар матира вратаря на Сенегал.

Малко преди края на редовното време Садио Мане оформи крайното 3:1 с удар от границата на наказателното поле.