Президентът на Сенегал Маки Сал декларира понеделник за национален празник, за да бъде отпразнувана подобаващо първата в историята на страната титла от Купата на африканските нации след триумфа над Египет във финала, съобщи обществена телевизия.

Сал, който трябваше да посети Коморските острови в края на пътуване, което мина през Египет и Етиопия, отмени последната си визита, за да приветства триумфиралите „лъвове“ при завръщането им в Дакар в 15:00 часа българско време в понеделник, споделиха от RTS.

Водени от звездата на Ливърпул Садио Мане, Сенегал преодоля Египет на Мохамед Салах с 4:2 след дузпи в неделния финал в Камерун. Двубоят бе завършил при нулево равенство в редовното време и продълженията. След две предишни поражения в спора за трофея съответно през 2002 и 2019, Сенегал най-сетне се добра до първата си титла на Африка.

„Лъвовете“ ще бъдат декорирани от Сал във вторник в президентския дворец в Дакар, добавиха от RTS. „Президентът на Републиката обяви понеделник за национален празник, платен отпуск, след брилянтната победа на „лъвовете“, казаха от RTS, цитирайки президентски указ.