Украинският футболист и ляв бек на Евертън Виталий Миколенко стигна най-далеч от всички спортисти в упрека към руските спортисти поради ситуацията на границата между родната му страна и Русия. Той яростно нападна националния отбор и най-вече капитана Артьом Дзюба за липсата на реакция към настоящата ситуация.

В съобщение, което публикува в социалните мрежи, което включва множество псувни, той помоли Дзюба и най-накрая да се изправи и да говори за ситуацията в Украйна. Миколенко утеши Александър Зинченко само преди няколко дни по време на мач на "Гудисън парк", когато той избухна в сълзи.

„Докато все още мълчите като кучка, заедно със съотборниците си, в Украйна страдат обикновени цивилни. Ще бъдете затворени в тъмница до края на живота си и най-важното – до края на живота на децата си. Радвам се за това“, написа цитираният от „Труд“ Миколенко в социалните мрежи.

Той смята, че Дзюба, като един от най-добрите руски играчи, трябва да говори за сегашната ситуация. Миколенко дойде в Евертън тази зима от Динамо Киев с трансфер на стойност цели 23,5 млн евро. Украинските футболисти записаха и видео с призив за прекратяване на военното положение.