Йован Шурбатович е човекът, който играе ключова роля в разследването, открито миналия четвъртък от УЕФА срещу президента на ПСЖ Насер Ал-Хелаифи, неговия спортен директор Леонардо и самия клуб. Шурбатович, генерален секретар на Сръбската футболна федерация, е делегатът, назначен от УЕФА да присъства на "Сантяго Бернабеу".

Неговият доклад, заедно с обяснението на рефера Дани Маккели, са двете опори, на които разчита Етичната и дисциплинарната комисия на УЕФА, когато става въпрос за предприемане на действия срещу парижкия клуб. От протоколите на холандския съдия вече се знае отлично какво е било поведението на шефа на парижкия клуб след мача с ПСЖ: „Президентът и техническият директор на ПСЖ показаха агресивно поведение и се опитаха да влязат в стаята на съдиите. Съблекалнята. Когато реферът ги помоли да напуснат, те блокираха вратата и президентът директно удари флага на един от присъстващите, като го счупи".

Но още по-важно е какво е записал Шурбатович в задължителния си отчет за мача и какво се е случило в тунела на съблекалнята. Според правилата на УЕФА както реферът, така и докладът на делегата имат презумпцията за достоверност. С други думи, всичко, което събират, се приема за истина и престава да има стойност само когато се докаже, че са направили сериозна и очевидна грешка.

Така че сега ПСЖ трябва да оправдае и докаже тезата си за невинност в пледоарии на своите адвокати, за да опровергае както доклада на Шурбатович, така и протокола на Маккели. 

Друг ключов елемент е ролята, която може да играе фактът, че Насър Ал-Хелаифи е член на Изпълнителния комитет на УЕФА от името на ПСЖ. Може дори да действа като утежняващ фактор. Що се отнася до възможните санкции, няма конкретно наказание за мениджърите, пише "Труд". Може да варира от предупреждение до дисквалификация от заемане на публична длъжност в клуба, включително и за всички събития, организирани от УЕФА.

В случая с Насър Ал-Хелаифи или Леонардо глобата не може да надвишава 100 000 евро. В случая с парижкия клуб може да достигне милион евро. Що се отнася до санкцията на въпросния клуб, правилата на УЕФА дори включват възможността той да бъде изключен от турнири в бъдеще.