Най-богатите европейски клубове по футбол ще бъдат ограничени да харчат не повече от 70 процента от приходите си за своите отбори съгласно новите "регулации за устойчивост", приети от Изпълнителния комитет на УЕФА в четвъртък. Новият подход ще замени предишната система за финансов феърплей и въвежда "правило за разходите за отбора", което ще ограничи плащанията за заплати, трансфери и агентски такси.

Тези 70 процента ще бъдат достигнати след тригодишен преходен период, като постепенно ще намаляват от 90 процента.

"Първите финансови разпоредби на УЕФА, въведени през 2010 година, изпълниха основната си цел. Те направиха революция в начина, по който се управляват европейските футболни клубове. Еволюцията на футболната индустрия показа необходимостта от реформа на едро и нови регулации за финансова устойчивост", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин на срещата на Изпълнителния комитет в Нион, цитиран от БНР.

От европейската футболна централа добавиха, че приемливите загуби ще се удвоят от 30 милиона евро за три години до 60 милиона евро за същия период.

Новите разпоредби ще влязат в сила през юни 2022 година.

Въпросът за членството на Русия в УЕФА не беше в дневния ред на срещата, но Чеферин предложи той да остане в процес на разглеждане след военната инвазия на територията на Украйна.

Русия изрази интерес към домакинството на Европейското първенство през 2028 или 2032 година, но Александър Чеферин категорично отказа да обсъжда тази тема.

Снимка: БГНЕС