След 15 месеца аржентинската съдебна система предприе решителни стъпки в разследването на смъртта на Диего Армандо Марадона и от обикновени подозрения стигна до официални обвинения.

Марадона почина на 25 ноември 2020 г. от сърдечна недостатъчност и белодробен оток, а междувременно прокурорите са повдигнали осем обвинения. Обвиняеми са неврохирургът Леополд Люк, психиатърът Агустина Косачов и шестима други здравни работници. Те са обвинени в непредумишлено убийство, което може да доведе до присъда от 5 до 25 години затвор.

Сред другите обвиняеми са психологът Карлос Диас, директорът на швейцарското медицинско осигуряване Нанси Форлини, здравният координатор Мариано Перони и медицинските сестри Рикардон Алмирон и Дахиана Мадрид.

Според прокурорите от събраните в разследването материали се вижда, че седмината подсъдими са "действали небрежно и безразсъдно, което увеличава рисковете за пациента до установяване на фатално събитие, което е можело да бъде избегнато", пише „Труд“.

Обвинителният акт се състои от общо 29 страници, а прокурорите говорят и за „небрежност и сериозни пропуски, принудили пациента да изпадне в състояние на летален край“. Работата на медицинския екип, който проследи състоянието на Марадона, е била "безразсъдна, небрежна и повърхностна", се посочва в обвинението, добавяйки, че задълженията и отговорностите са били нарушени на здравните работници и поведението им е било вредно за здравето на пациента.

Очаква се в следващите дни да бъде определена дата на процеса и кой съд ще бъде компетентен да го води.