Големи емоции предложиха двата първи полуфинала в Лига Европа. На „Лондон Стейдиъм“ палачът на Барселона Айнтрахт Франкфурт шокира и Уест Хям, побеждавайки с 2:1, а на „Ред Бул Арена Лайпциг“ РБ Лайпциг победи опълченците от Рейнджърс само с 1:0. Реваншите са след седмица, като засега представителите от Германия са с предимство пред съперниците си и са на крачка от очертаващ се финал между представители на Бундеслигата.

В по-интересния мач в английската столица „чуковете“ и „орлите“ изиграха много здрав мач с положения и пред врете врати. Гостите от Германия шокираха съперника си с гол още в 50-ата секунда, а 20 минути по-късно хората на Дейвид Мойс изравниха чрез Михаил Антонио. След почивката Дайчи Камада отново смрази публиката на домакините и донесе третата поредна победа като гост за Айнтрахт в елиминационната фаза на турнира.

РБ Лайпциг и Рейнджърс също предложиха здрав сблъсък. През първото полувреме гостите от Шотландия удържаха устрема на „биковете“, бранейки се организирано. Германците имаха териториално предимство, но трудно стигаха до чисти голови положения. Малко преди края на мача Анхелиньо донесе победата за „биковете“. Хората на Доменико Тедеско доминираха, но не успяха си осигурят по-комфортна преднина преди реванша в Глазгоу.

В Лондон студен душ поля домакините още в 50-ата секунда. Гостите от Франкфурт откриха резултата чрез Ансгар Кнауф. Боре центрира в пеналта, където той засече с глава и матира Ареола – 0:1.

Чуковете веднага натиснаха в опит да изравнят бързо. В 14-ата минута Боуен бе изведен срещу Трап, но шутът му срещна левия страничен стълб.

Домакините все пак успяха да се върнат в мача в 21-ата минута. Попадението падна след статично положение. Курт Зума свали с глава топката към Михаил Антонио след изпълнение на фаул, а нападателят я вкара в мрежата, въпреки че стражът направи всичко възможно, за да я избие, но кълбото премина зад голлинията.

Последваха 10-на по-добри минути за германците. След това играта се изравни и домакините отново имаха лек превес.

След антракта гостите натиснаха пак. Агресивната им игра отново се увенча с успех в 54-ата минута, когато Дайчи Камада вкара за 1:2. Той прати топката в мрежата след добавка, след като Ареола изби изстрел на Соу.

В 69-ата минута резервата Бенрама бе на косъм да изравни. Шутът му от дъгата на пеналта профуча на сантиметри над горната греда.

Гостите също пропиляха златен шанс в 79-ата минута. Камада нахлу в наказателното поле, стреля, но след рикошет в защитник топката срещна лявата греда.

До края „чуковете“ натиснаха в опит на търсене на изравняването, но нямаха късмет в добавеното време, когато Боуен със страхотна задна ножица тресна напречната греда.

В Германия първото полувреме премина при тактическо надлъгване. „Биковете“ имаха териториално превъзходство, но шотландците удържаха набезите им.

След почивката домакините продължиха да са по-активният тим. Звездата им Кристофър Нкунку профука най-чистото положение в 71-ата минута. Той нахлу в пеналта, излъга защитник, а след това и вратаря, но вместо да прати топката в опразнената врата, би над гредата.

Все пак Анхелиньо проби бетона на гостите в 85-ата минута и реализира за 1:0, донасяйки скъпоценния аванс за „биковете“ преди реванша в Глазгоу. Той вкара от воле след избита топка, попаднала точно на крака му на границата на наказателното поле.

Уест Хям - Айнтрахт Франкфурт 1:2

Голмайстори: 0:1 Ансгар Кнауф (1), 1:1 Михаил Антонио (21), 1:2 Дайчи Камада (54)

Уест Хям: Ареола, Джонсън, Доусън, Зума, Кресуел, Сучек, Райс, Боуен, Ланзини, Антонио, Форналс

Айнтрахт Франкфурт: Трап, Туре, Хинтерегер, Тута, Костич, Роде, Соу, Кнауф, Камада, Линдстрьом, Боре

РБ Лайпциг – Рейнджърс 1:0

Голмайстори: 1:0 Анхелиньо (85)

РБ Лайпциг: Гулачи, Гвардиол, Клостерман, Халстенберг, Хенрикс, Лаймер, Адамс, Анхелиньо, Олмо, Нкунку, Шобошлай

Рейнджърс: МакГрегър, Тавърниър, Голдсън, Бейси, Баришич, Джак, Лундстрам, Арибо, Камара, Кент, Райт