Модерният футбол е спорт с високи залози. Откакто той се комерсиализира, клубовете се превърнаха в дружества с ограничена отговорност. По тази причина постигането на резултати минава през инвестицията на все по-големи средства за повишаване на конкурентоспособността.

Възможността отборите да играят и да печелят на най-високо ниво от своя страна води до все по-големи финансови облаги, най-вече от телевизионни права и спонсорски договори. Най-типичният пример за успешно инвестиране на средства във футбола е новият-стар шампион на Англия Манчестър Сити.

Откакто клубът бе закупен от Абу Даби Юнайтед Инвестмънт Груп през 2008 година, никой в света на футбола не е изхарчил повече средства от "гражданите". За 14 години Манчестър Сити направи нетни трансферни разходи на стойност 1,438 милиарда евро.

За сравнение това е повече от два пъти повече от четвъртия и шестия в тази класация - Барселона (709 милиона евро) и Челси (614 милиона евро), които в този период спечелиха Шампионската лига три и два пъти съответно. Манчестър Сити все още не е успявал да прибере във витрината си най-ценния европейски трофей, но с всяка изминала година това изглежда все по-вероятно да се случи. През последните седем сезон тимът шест пъти достигна поне до четвъртфиналите на надпреварата, а през последните два участва във финал и полуфинал.

С помощта на парите от Дубай Манчестър Сити се превърна в доминатор в Англия, като спечели общо 17 отличия - шест пъти Висшата лига, два пъти купата на Англия, шест пъти купата на Лигата и три пъти трофея Къмюнити шийлд. За този период никой от останалите клубове от местното първенство дори не се доближава до тази бройка.

В локален господар, но с все още много ограничени успехи в Европа е и другият клуб, ползващ се с облагите на арабски пари. Френският Пари Сен Жермен, който бе закупен през 2011 година от катарци, успя да спечели осем пъти титлата в Лига 1, по шест пъти купата на Франция и купата на Лигата и осем пъти суперкупата, но в Европа парижани имат само един финал в Шампионската лига. За тези "удоволствия" до момента са направени нетни трансферни разходи в размер на 985 милиона евро, което поставя клуба на трето място в класацията.

И докато сериозните инвестиции донесоха на Манчестър Сити и Пари Сен Жермен успехи и трофеи, то не така изглеждат нещата при Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" са втори с изхарчени 1,038 милиарда евро за подсилване на състава, като почти цялата сума бе натрупана след 2013 година, когато се оттегли легендарният мениджър сър Алекс Фъргюсън.

Никой от неговите наследници обаче не успява засега да се доближи до успехите му. За девет години Дейвид Мойс, Райън Гигс, Луис ван Гаал, Жозе Моуриньо, Оле Гунар Солскяер, Майкъл Карик и Ралф Рангник спечелиха общо една купа на Англия, една купа на Лигата, два пъти Къмюнити шийлд и веднъж Лига Европа.

По този начин Манчестър Юнайтед все по-ясно се превръща в олицетворение на максимата, че "парите не вкарват голове", изречена от германеца Ото Рехагел през 1995 година.

Почти на противоположния полюс спрямо Манчестър Юнайтед се намират два от грандовете на европейския футбол в лицето на Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Двата клуба затварят десетката за най-големи харчове с 476 милиона евро за Байерн и 458 милиона евро за Реал, но през последните 14 години Байерн реализира два требъла, докато Реал спечели четири пъти Шампионската лига и е на победа от пета.

Ливърпул, който е съперник на Реал Мадрид във финала на Шампионската лига и най-голяма съперник на Манчестър Сити в Англия, дори не е сред водещите десет по нетни разходи, но това се дължи най-вече на успеха на "червените" при продажбата на футболисти.

Ето и списък на десетте клуба с най-големи нетни трансферни разходи (дадените пари за нови попълнения минус получените средства от продажба на играчи) от 2008 година насам по данни на statista.com:

1. Манчестър Сити - 1,438 милиарда евро

2. Манчестър Юнайтед - 1,038 милиарда евро

3. Пари Сен Жермен - 985 милиона евро

4. Барселона - 709 милиона евро

5. Ювентус - 637 милиона евро

6. Челси - 614 милиона евро

7. Арсенал - 598 милиона евро

8. Милан - 498 милиона евро

9. Байерн Мюнхен - 476 милиона евро

10. Реал Мадрид - 458 милиона евро