Европейската футболна централа (УЕФА) се извини на феновете за хаоса преди и след финала на Шампионската лига на „Стад дьо Франс“ във френската столица Париж, след като първоначално ги обвини за проблемите.

„УЕФА се извинява искрено на всички зрители, които трябваше да преживеят или да станат свидетели на плашещи и тревожни събития преди финала в Шампионската лига. Нито един футболен фен не бива да бъде поставян в такава ситуация и това не трябва да се случва отново“, се казва в изявлението, публикувано снощи на официалния сайт на централата.

Фенове, включително деца, бяха пръскани със сълзотворен газ, тормозени и атакувани докато се опитваха да влязат на стадиона, припомня БТА. УЕФА побърза да обвини за хаоса и насилието късното пристигане на феновете, а след това обвини и притежателите на фалшиви билети. Министърът на вътрешните работа на Франция Жералд Дарманен пък определи използването на сълзотворен газ като оправдано.

От УЕФА обаче заявиха, че е възложено независимо разследване за идентифициране на проблемите и отговорните за тях – клубове, федерации, фенове, охрана и всички участниците в организацията на финалния двубой, който се забави с повече от половин час.

Галерия

То ще бъде водено от д-р Тиаго Брандао Родригеш от Португалия и цели да установи точно събитията в часовете преди мача между отборите Ливърпул и Реал Мадрид, както и да извлече уроци, за да не се стигне до повторение на случилото се. Докладът ще бъде публикуван след изготвянето му.

Английският Ливърпул първи отправи официално оплакване и желание за отговори, а по-късно бе последван и от испанския гранд. Реал Мадрид спечели с 1:0 и триумфира с титлата в Шампионската лига.